Ukrajinska odbrana od ruske imperijalne politike rata 

Ilustracija: Levan Amashukeli
Ilustracija: Levan Amashukeli
Ruska invazija na Ukrajinu podsjeća na Nacističku invaziju Njemačke na samom početku II Svjetskog rata kada je pod okriljem noći gotovo na isti način ušla Njemačka na teritoriju Poljske zajedno sa Rusijom.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Prošao je 140 dan rata u herojskoj odbrani Ukrajine i ukrajinskog naroda od napada Rusije koja je okupirala najstariju slovensku državu. Žrtva koju u ovom trenutku Ukrajina, podnosi je i herojska i tragična milioni raseljenih, konstantna ubistva, silovanja pljačka i paljene imovina i spomenika kulture su samo dio onog što okupator želi da postigne. Ratni zločini i Genocid o kojem će se tek pisati u narednim decenijama svjedočanstva su bezumnosti politike oligarha kome ništa nije sveto. Ruski diktator Vladimi Putin želi da postigne željeni cilj da dominira i da pokaže svijetu koliko je jak i moćan. No on je daleko od toga ciljevi koje je zacrtao kao svaki diktator ne daju željene rezultate.

Kad je diktator Vladimir Putin srušio mir u Evropi zarativši sa demokratskom zemljom od 44 miliona stanovnika, njegovo opravdanje bilo je da moderna prozapadnjački orijentisana Ukrajina predstavlja stalnu prijetnju i da Rusija ne može da se „osjeća bezbejdno, da se razvija i da postoji“. Iz vazduha, sa kopna i mora, Rusija vodi i ovog trenutka brojne razorne napade na Ukrajinu, praveći tako jedan od najvećih egzodusa (talasa izbjeglih) koji se sklanjaju u susjedne države. Mjesecima je takozvani ruski predsjednik oligarh i diktator Vladimir Putin poricao namjere da će njegova zemlja napasti susjednu državu, ali je onda prekršio mirovni dogovor i pokrenuo ono što Njemačka naziva „Putinov rat“, poslavši vojne snage na sjever, istok i jug Ukrajine. Kako raste broj žrtava, Putina optužuju za kršenje mira u Evropi, a sve što će uslediti moglo bi da ugrozi čitavu bezbjednosnu strukturu Evrope. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba isključio je mogućnost da se Kijiv odrekne dijela teritorije u nekom mirovnom dogovoru sa Rusijom. „Ukrajinski cilj u ovom ratu je da oslobodimo naše teritorije, vratimo naš teritorijalni integritet i potpuni suverenitet na istoku i jugu Ukrajine“, rekao je. „To je krajnja tačka naše pregovaračke pozicije.“

Ruska invazija na Ukrajinu podsjeća na Nacističku invaziju Njemačke na samom početku II Svjetskog rata kada je pod okriljem noći gotovo na isti način ušla Njemačka na teritoriju Poljske zajedno sa Rusijom načinivši jedan od najvećih Genocida nad Poljacima i Poljskim narodom. Putinova ,,rusifikacija“ Ukrajine i Ukrajinaca ide do krajnje tačke kako bi zvanična Rusija uništila i izbrisala ukrajinski nacionalni identitet. Svi Ukrajinci sada mogu da se prijave za rusko državljanstvo po ubrzanoj proceduri, prema dekretu koji je potpisao diktaror iz Kremlja. Prethodno, ta opcija je bila dostupna samo stanovnicima istočnih regiona u Ukrajini, Donjecku i Lugansku, kao i južnih Zaporožju i Hersonu, koji su uglavnom pod ruskom kontrolom. Ukrajina je, reagujući na najnoviji ruski potez, pozvala partnere da uvedu nove sankcije Rusiji i povećaju isporuke teškog naoružanja Kijivu. U saopštenju objavljenom na vebsajtu, Ministarstvo inostranih poslova ocijenilo je da se Putinovim dekretom krši ukrajinski suverenitet i da nije u skladu sa principima međunarodnog prava, prenosi agencija Rojters. Ukrajinski predsjednik i heroj Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju u utorak kasno da ,,rusko granatiranje ne prestaje ni jednog dana.“ ,,U Donbasu ne prestaju ofanzivni pokušaji, tamo situacija ne postaje lakša, a gubici ne postaju manji. Moramo ovo zapamtiti. Moramo ovo viđeti, skrenuti pažnju na ovo. “

Plan Kremlja da se brzo i lako postigne pobjeda postao je žrtva ratne realnosti i hrabrog otpora Ukrajinaca iza kojih stoji sva demokratska i slobodna Evropa, dajući podršku na razne načine. Kao puno puta do sada u istoriji ratovanja, potvrđeno je da se protivnik ne smije podcijeniti. Ukrajinski potomci hetmana i kozaka su svojom odbranom pokazali ruskoj vojsci kako se brani domovina. Ruska vojska prošla je mučno poniženje i svjetska javnost je viđela slike kolona uništenih tenkova. Armije poslane na Kijiv i sjeveroistok Ukrajine – na Černigov, Sumi i Harkiv, morale su da se povuku i posle konsolidacije uvedene su u borbena dejstva na istoku Ukrajine. Ono što je itekako značajno za Ukrajince je to što im je od samog početka ratnih dejstava NATO pružao jaku, snažnu i punu podršku. Obaveštajni sektor i obavještajni podaci NATO-a su vitalno važne i značajne informacije za planirane aktivnosti ukrajinske vojske. U početku, dolazila je vojna pomoć u prenosnim protivtenkovskim i protivavionskim raketama, a zatim teška artiljerija. Ratni gubici i oštećenja su veliki i Ukrajinci traže da se održi stalni priliv tehnike, oružja, raketnih sistema kako bi održali kontinuiranu odbranu. Imperijalna politika Rusije doživjeće slom na teritorijama Ukrajine i služiće kao primjer bezčašća u istoriji ratovanja u kom nisu birana sredstva da diktator iz Kremlja asimiluje, porazi i uništi slavne stepe drevnih hetmana koji su uvjek plaćali skupu cijenu slobode. Evropa ne smije više nikada da dozvoli da Rusija bude faktor koji će uticati na ekonomske, i životne prilike njenih stanovnika izolacija Rusije u svakom pogledu predstavlja jedno od rješenja dok god tiranin ne bude zbačen sa vlasti u samoj Rusiji.

U znak podrške bratskom narodu Ukrajine preveo sam pjesmu Ukrajinskog pjesnika Vasilja Bobinskog (Ukr. Васи́ль Боби́нський 1898-1938. Koji je pogubljen u ruskim gulazima smrti zbog posvećenosti i ljubavi prema Ukrajini)

Večernja melodija

Večernja smrt obavija sobe
Nametljivi roj uboda insekata.
Glasovi sjećanja oko koliba.
Umor i čudni užas dolaze u dušu…
U drhtanju, razvijenog prostora
Pojavljuje se veliki broj okrvavljenih lica.
Oči su uznemirene iskre, hora duše…
Proklestvo viče i gluho sijevanje biča.
I iznad svega sinfonija prirode
…Sunce je umrlo, a noć je bila teška
Ljut što gazi sve narode
I zlobno goni san iz ljdskih očiju.
Daleko neđe, u crnim, divljinama,
Na samom dnu saželjenje uzdaha…
To je žalosni krik duša palih u bici
Taj plač guši bič i plavi čelik…

Вечірня мелодія

Вечірній смерк окутує кімнати
Настирливим роєм гризких комах.
Голосять спомини довкола хати.
У душу кане втома й дивний жах…
В тремтючому, розвійному просторі
Зринає ряд скривавлених облич.
Очей тривожні блиски, душі хорі…
Гуде проклін, і глухо свище бич.
А над усім симфонія природи.
…Померло сонце, важкокрила ніч
Розсадовилась, топче всі народи
І злобно гонить сон із людських віч.
Далеко, десь у чорній, дикій глуші,
На дні самім, захлипується жаль…
Це плачуть скорбні, впавші в боях душі,
Та плач той глушить бич і синя сталь…

1917.

Preveo sa ukrajinskog: Božidar Proročić

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.