Traže izgradnju tunela između Rožaja i Peći

Projekat bi, saglasni su naši sagovornici, stvorio čvrste pretpostavke za jaču privrednu i turističku saradnju zemalja regiona.
Traže izgradnju tunela između Rožaja i Peći_6294ba5e70c54.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U blizini graničnog prelaza Kula juče se okupilo 30 građana iz Rožaja i Peći koji traže da se što prije krene sa dugo najavljivanom izgradnjom tunela između te dvije opštine. Ukazuju da postojeći putni pravac predstavlja opasnost po živote, pa pozivaju premijere Crne Gore i Albanije da se počne sa radovima tunela čije idejno rješenje je predstavljeno još 2018.

Učitelj u penziji, osamdeset devetogodišnji Soko Dacić iz rožajskog sela Bukelj, nerado se prisjeća iskustava na planinskom prevoju Kula koja je stekao putujući na relaciji Rožaje- Peć.
“Kad smo otišli gore, na prevoju Kule, nijesmo mogli dalje i tu smo prenoćili, i ne samo mi, kolona je prenoćila. I došli smo, sutra dan smo se digli da bismo se vratili za Rožaje, tu ću sebe malo da pohvalim, bio sam prvi u koloni, krenuli smo prema Rožajama, samo je prestala mećava”, priča Soko Dacić.

U Peć se ipak moralo ići

“Naš život je zavisio od Peći, većinom od Peći, i Pećanci od nas. Odavde je otišla jedna velika količina naših proizvoda, npr. u vidu građe, oni su ovdje uzimali a mi smo uzimali posebno hranu otuda. Tako da je to uslovlljeno bilo, taj život naš je bio zajednički uvijek. I ne samo našeg naroda, što kažu muhamedanskog, nego i pravoslavnog”, navodi Dacić.

A da je neophodno unaprijediti putnu povezanost Crne Gore i Kosova poručila je i grupa građana iz Rožaja i Peći koji su se okupili u blizini graničnog prelaza Kula. Oni su ukazali na značaj izgradnje tunela između dvije opštine čije je idejno rješenje predstavljeno javnosti 2018. godine.
“Dugo godina smo čekali da se otvori ovaj tunel. To je jedina investicija, najveća što bi bila za Rožaje, za rožajski narod i pećki narod. Pozivam sada ovu izvršnu vlast, premijera Dritana Abazovića i premijera Kosova Aljbina Kurtija da nam izađu u susret i da što prije započnu izgradnju ovoga tunela, da bi mogli normalno da komuniciramo”, poručio je Ćerim Ljaić iz Rožaja.

“Mi smo došli kao civilno društvo danas ovdje, na neki način da pomognemo da ova ideja bude realizovana. Ja mislim da će ovo pomoći i integraciji Crne Gore i Kosova u EU”, kazao je Veton Mujaj, nevladin aktivista sa Kosova.
“Svakog momenta je tu promet ljudi, roba i kapitala, dobro bi bilo a to svi znaju, i prethodnici su govorili o tome, da se Vlada posveti ovom problemu i da se ide na rješavanje istog”, kazao je Ismet Kalač, potpredsjednik Opštine Rožaje.

Tunel bi bio dug oko 7 kilometara, a put između Rožaja i Peći duplo kraći. Saobraćajnica bi povezala auto puteve Bar-Boljare i Priština-Peć. Projekat bi, saglasni su naši sagovornici, stvorio čvrste pretpostavke za jaču privrednu i turističku saradnju zemalja regiona.

“Ekonomija bi daleko otišla kada bismo imali tu kratku vezu između Crne Gore i Kosova. Mnogo bi otišla daleko a i odnosi bi se poboljšali i ljudi bi se ovako više udružili”, ocijenio je Soko Dacić.
Iz Ministarstva kapitalnih investicija su poručili, da je, prilikom nedavne zvanične posjete Kosovu, pitanje izgradnje tunela između Rožaja i Peći svrstano u prioritete. Ostaje nam da vidimo kada će, i da li će početi njegova izgradnja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.