Allah nije dao čovjeku dva srca, jedno da se boji Allaha, a drugo da se boji tirana

Moramo naučiti i podučavati buduće generacije da je ljudska čast i dostojanstvo bolje od zalogaja hljeba bez kojeg će čovjek umrijeti.
Ilustracija: Steve Simpson
Ilustracija: Steve Simpson
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Neshvatljivo ravnodušan i pasivan odnos muslimana, a posebno arapsko-muslimanskih država, njihovih vladara i naroda, prema stradanju muslimana Gaze i genocidu koji nad njima sprovodi cionističko-okupatorski entitet, dokaz je hipokrizije i udaljenosti muslimana od ispravnog razumijevanja i življenja islama i tevhida kao temeljnog principa islamskog vjerovanja.
Upravo zbog ove sveopće krize duha i morala muslimana danas, ponovno učenje temeljnih principa islamskog vjerovanja ili akideta, nameće se kao imperativ.

Naime, ono što mi iznova moramo naučiti i čemu moramo podučiti našu djecu i generacije koje dolaze poslije nas, jesu Allahova prava kod nas u pogledu spoznaje i razumijevanja istinskog monoteizma ili tevhida, i izdvajanja samo Allaha Uzvišenog u robovanju i obožavanju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

A to znači da mi moramo naučiti, a zatim podučiti našu djecu i generacije koje će doći poslije nas, da nikada i ni po koju cijenu ne smijemo klečati i potčinjavati se nikome osim Svemogućem Allahu,  i to je zapravo jedan od osnovnih rezultata i plodova poznavanja i razumijevanja istinskog monoteizma ili tevhida.

Jer, tevhid nije teoretsko potvrđivanje Allahove jedinosti – puna su usta takvog tevhida danas kod muslimana, učenjaka i neznalica, pa čak i kod muslimanskih tiranskih vladara, i većina muslimana naizust zna tri vrste tevhida: tevhid rububijjet, tevhid uluhijjet i tevhid esmai ves-sifat -, već se akida tevhida mora pretočiti u živu praksu i pokazati na djelu, baš onako kako su je potvrdile prve generacije muslimana na koje se rado pozivamo i busamo u prsa kako dobro poznajemo njihovo razumijevanje vjere i života.

Razlika između razumijevanja akide tevhida slavnog libijskog mudžahida i daije, Omera Muhtara, koji je, onima koji su ga plašili italijanskim borbenim avionima, rekao: ”Sve dok je sa nama Onaj iznad Arša, ne može nas zaplašiti ništa ispod Arša”, i razumijevanja akide tevhida šejha kojeg je italijanski okupator poslao da nagovori Omera Muhtara da se preda, je kao razlika između neba i Zemlje.

Kao što je ogromna razlika između razumijevanja tevhida snaga palestinskog otpora, koji su odlučni ustrajati u svojoj časnoj borbi protiv cionističkih zločinačkih falangi, ne bojeći se nikoga osim Allaha, i razumijevanja tevhida raznih dušebrižnika koji njihov otpor smatraju nerazumnim, i onih koji šute na sav cionistički zločin nad muslimanima Gaze.
Ono što također moramo naučiti, a zatim podučiti generacije koje dolaze poslije nas, jeste da ne ponižavaju našu uzvišenu vjeru islam ni u čije ime i ni pod kakvim opravdanjima.

Također, moramo naučiti i podučiti generacije koje dolaze poslije nas da se, nakon što su spoznali istinu, ne boje govoriti istinu i braniti je u svakoj situaciji, jer je upravo to plod i rezultat ispravnog vjerovanja i razumijevanja akide tevhida.
Moramo naučiti i podučiti generacije koje dolaze poslije nas, da je istina ono što vidimo vlastitim očima, a ne ono što nam drugi diktiraju, ma ko oni bili.

Moramo naučiti i podučavati buduće generacije da je ljudska čast i dostojanstvo bolje od zalogaja hljeba bez kojeg će čovjek umrijeti.

Moramo naučiti i podučavati našu djecu i generacije koje dolaze poslije nas, da je šutnja nad zabludom, lažima i zločinima, razlog za smjelost i odlučnost sljedbenika zablude i kolovođa zla, a da će suprotstavljanje zabludi, zulumu i tiraniji, makar u minimalnom obimu, biti razlog poraza zla i zablude i njenih kolovođa u skoroj budućnosti.

Moramo naučiti i podučavati buduće generacije da nas je Allah stvorio slobodne i da je On poslao Svoje poslanike i vjerovjesnike da nas oslobode robovanja bilo kome osim našem Uzvišenom Stvoritelju.

I na kraju, moramo naučiti i podučavati buduće generacije da Allah nije dao čovjeku dva srca u grudima; jedno koje će se bojati Allaha i drugo koje će se bojati zulumćara i tirana. Srce je jedno i može podnijeti samo jedan od ova dva straha. Drugačije ne može biti i niko drugačije ne može govoriti osim munafika, a oni su osuđeni na propast.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.