Grad Mostar se odužio svome „Bruce Lee“-ju 

Ilustracija: Nasheed Shadani
Ilustracija: Nasheed Shadani
Nositi naziv jedne ovakve obrazovne institucije po njegovoj profesiji, nešto je izuzetno pohvalno i srdačno, dostojanstveno, humano i kolosalno.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dakle, sinoć 27.maja 2022 god. (petak) održana je svečana akademija u prestižnoj mostarskoj Elektrotehničkoj školi.

Povoda je bilo i više, jer je ovo mjesec maj, zapamćeni i dugogodišnji znani mjesec mladosti, nekada proslavljan od Triglava do Đevđelije.

Dani su to naše nezaboravne mladosti, kada i generacija novih maturanata završava svoj boravak i obrazovanje ovoga nivoa, te zakoračuje u presudno svoje putešestvije na izabranom putu svoje budućnosti.

Na putu ih očekuju mnoga iskušenja, prepreke, prilike i neprilike u izboru njihove profesije za budućnost i kako uspješno privesti kraju i tu najvažniju dionicu svoga obrazovanja.

Međutim, imajući u vidu već pozitivni njihov kućni i porodični odgoj, uspješno obrazovanje u ovoj veoma prestižnoj srednjoškolskoj ustanovi kod uspješnih i divnih njihovih profesora, sa njihovim radnim navikama, nadati se uspjehu.

Bila je svakako i ovo večerašnja prilika da se istaknu svi dobri učenici škole, sa učenicom generacije Aminom Husnić i kako rekoše ponosom generacij učenicom Krhan.

Svakako najvažniji povod ove svečanosti je bio dan škole i njen “imendan” po odluci Gradskog vijeća grada Mostara, od 29.marta 2022 god. Škola će nositi naziv naše mostarske i državne sportske legende i ljudske gromade, “Saliha – Salke Ćurića”.

Herojima rata

Kao stari profesor ove škole, u doprinosu obrazovanja generacija elektro stručnjaka, od koji su i neki moji bivši učenici, u školi, sadašnji profesori prisustvujući ovom svečanom činu , otkrivanja i zvaničnog promovisanja naziva škole imao sam izuzetnu čast i zadovoljstvo, da sa mojom prijateljicom i uzoritom suprugom našeg velikana Saliha Salke Ćurića, Almasom, otkrijemo zajednički na simboličan način ploču sa nazivom škole.

Supruga Almasa našeg Saliha Salke i prof. MrMilan Jovičić

Svakako kao uvod ovome činu, prethodila je impresivna i fascinantna, osmišljena ceremonijalna programska veoma sadržajna i prebogata prestava, od brojnih učesnika koji su evocirali uspomene na lik i djela našeg Saliha Salke Ćurića, do umjetnika u pjesmi i recitalima, do njegovih karatista iz kareta kluba “Mostar” čiji je i bio utemeljitelj, kao trener i sportska veličina, još od 1968 godine.

Naš Salih Salko Ćurić, koji se i večeras poput zvijezde koja sija spustio sa nebesa među nas, svojim prisustvom , veličinom i značajem učinio je i sve nas prisutne veoma srećne i vesele.

Ljudska i sportska legenda,kao patriota ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine, darivao joj je i svoj život na braniku njene odbrane, kao borac Armije BiH.

Ne želimo reći da je mrtav, jer i veliki naš književnik Mak Dizdar govori: “Za ovakve ljudske veličine se kaže da je bio ČOVJEK, a najteže je biti čovjek, Smrt nije kraj i smrti zapravo i nema”.

Na mezarju u Lišanima, gdje počiva naš Salih, na njegovom bašluku piše i poruka iz Kur’ana; “Ne recite za one u životu koji su poginuli na Allahovom putu, mrtvi su, ne oni su živi ali to vi ne osjetite”.

Osjetili smo večeras svi zajedno mnogi njegovi prijatelji, njegova supruga Almasa i djeca sin i kćerka, njegovi karatisti i kolege po struci elektrotehničkoj, njegovo prisustvo među nama, kao meleka i nebesku zvijezdu vodilju u viziji sadržaja života i svih ličnih uspjeha u svim domenima ljudskog stvaralaštva.

Nije naš Salih bio samo čovjek od krvi i mesa, već sazdan od mišića, kao kamen kremen, energičan i ponosan, humanista sa srcem i dušom, vrhunski sportista, utemeljitelj karatea u našoj državi i nosilac najvećeg ranga crnoga pojasa.

Intelektualac i diplomirani elektro inžinjer, porodičan čovjek i brižan suprug naše Almase i roditelj svoje djece.

Patriota ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine i borac Armije BiH, koji je i svoj život njioj poklonio.

Naš Salko je ponos i dika i svoga rodnoga grada Mostara i Sarajeva i cijele države Bosne i Hercegovine.

Zato, neka naš Salih Salko tamo mirno počiva, lahka mu bila naša mostarska zemlje, ali evo i večeras naša sjećanja su neizmjerna i trajna na tu ljudsku veličinu i ljudsku gromadu.

Naš Salko je zaslužio sva priznanja, kako državna i regionalna i mostarska i sarajevska, ali eto mi mu se na ovaj naš način odužujemo, jer nositi naziv jedne ovakve obrazovne institucije po njegovoj profesiji, nešto je izuzetno pohvalno i srdačno, dostojanstveno, humano i kolosalno.

Salko Ćurić je bio prvi karateka u Bosni i Hercegovini, prvi šampion SFR Jugoslavije u borbama u srednjoj kategoriji, vicešampion u apsolutnoj, prvak u katama, prvi bosanskohercegovački reprezentativac, te prvi učitelj karate u Bosni i Hercegovini. Zaslužan je za stvaranje čitave plejade karate majstora. Svi bitni karate majstori u Bosni i Hercegovini su direktni ili indirektni Ćurićevi učenici. Bio je dugogodišnji član karate reprezentacije SFR Jugoslavije i osvajač medalja širom svijeta

U svojoj knjizi “Moj Put” Ilija Jorga je dio posvetio Salki Ćuriću napisavši da je upravo Ćurić bio njegov najbolji učenik. Postumno mu je dodijelio zvanje 8. Dan uz riječi: “Jedino on je mogao biti kao ja ili čak i bolji od mene!

Dana 29. ožujka 2022., Gradsko vijeće Grada Mostara je jednoglasno odlučilo da JU Srednja elektrotehnička škola Mostar promijeni naziv u JU Srednja elektrotehnička škola “Salih-Salko Ćurić” Mostar, na čemu smo zahvalnim gradskim vijećnicima, jer se na takav način i odužujemo našem građaninu ovoga grada i trajno se sjećamo ove sportske i ljudske gromade, rođene i stasale u gradu Mostaru.

Ovom prilikom, veoma je bitno istaći i “kumstvo” ove inicijative, od našeg poštovanog i cijenjenog direktora škole i profesora, Jasmina Drljevića i njegovog uzoritog kolektiva, koji su i pokrenuli inicijativu u odabiru i usvajanju ovoga naziva škole.

Moram se i prisjetiti i njegovog rah. Babe, našeg profesora Seje Drljevića, moga dobrog prijatelja i saradnika u profesorskoj funkciji, koji mi je lijepo prišao u prvim našim susretima, jer sam bio došljak u ovaj grad kao stručnjak u izgradnji aluminjskoga kompleksa, ponudio mi je svu svoju pomoć u svako vrijeme.

Dobro su govorili naši stari: “Neće kruška već ispod kruške”. Takav je i dobar i veoma uspješan njegov sin, direktor škole, profesor Jasmin Drljević, pravi čovjek na pravom mjestu.

Uz brojne uspomene, moram se iz ljubavi i poštovanjem i prema svojoj rođenoj djeci, u ovome trenutku prisjetiti i prvih dana i susreta sa našim Salihom Salkom, obzirom da nisam rođeni Mostarac, dolaskom u Mostar 1970 godine, na početak izgradnje budućeg velikog  aluminijskoga kompleksa, moji prvi susreti od tada datiraju sa poznanstvom Salke Ćurića. Dobro se sjećam, da je već tada poznati i afirmisani karatista, došao u moj stan  (tada zgrada Razvitka), sa filmovima iz dalekoga Japana, sa prikazanim borbama i ljepotama u karate sportu. To je sasvim, prije svih oduševilo i privuklo pažnju moje djece, koji su odmah postali poklonici, zaljubljenici i počeli su prve treninge karatea u karate klubu “Mostar”. Od tada je Salko postao uzor i ponos, nadahnuće i magija za moju djecu, kao i za brojne mališane i omaladinu u gradu Mostaru, a docnije i šire. Postao je oličenje osobe, kao uzor i nadahnuće, mladih naraštaja i generacija, na koju su se mogli uvijek osloniti.

Meleku naš i nebeska zvijezdo, među nama trajno i vječno ostati ćeš u najljepšim uspomena, a naše sve buduće generacije stručnjaka iz ove prestižne mostarske škole tvoga imena i prezimena, trajno će se dičiti tvojim likom i djelima, sa svim tvojim dragim i voljenim.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.