Grad Mostar se odužio svome „Bruce Lee“-ju 

Ilustracija: Nasheed Shadani
Ilustracija: Nasheed Shadani
Nositi naziv jedne ovakve obrazovne institucije po njegovoj profesiji, nešto je izuzetno pohvalno i srdačno, dostojanstveno, humano i kolosalno.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dakle, sinoć 27.maja 2022 god. (petak) održana je svečana akademija u prestižnoj mostarskoj Elektrotehničkoj školi.

Povoda je bilo i više, jer je ovo mjesec maj, zapamćeni i dugogodišnji znani mjesec mladosti, nekada proslavljan od Triglava do Đevđelije.

Dani su to naše nezaboravne mladosti, kada i generacija novih maturanata završava svoj boravak i obrazovanje ovoga nivoa, te zakoračuje u presudno svoje putešestvije na izabranom putu svoje budućnosti.

Na putu ih očekuju mnoga iskušenja, prepreke, prilike i neprilike u izboru njihove profesije za budućnost i kako uspješno privesti kraju i tu najvažniju dionicu svoga obrazovanja.

Međutim, imajući u vidu već pozitivni njihov kućni i porodični odgoj, uspješno obrazovanje u ovoj veoma prestižnoj srednjoškolskoj ustanovi kod uspješnih i divnih njihovih profesora, sa njihovim radnim navikama, nadati se uspjehu.

Bila je svakako i ovo večerašnja prilika da se istaknu svi dobri učenici škole, sa učenicom generacije Aminom Husnić i kako rekoše ponosom generacij učenicom Krhan.

Svakako najvažniji povod ove svečanosti je bio dan škole i njen “imendan” po odluci Gradskog vijeća grada Mostara, od 29.marta 2022 god. Škola će nositi naziv naše mostarske i državne sportske legende i ljudske gromade, “Saliha – Salke Ćurića”.

Herojima rata "Salih Salko Ćurić" pogino u napadu na kasarnu Žunovnica 25. maja 1992.g. - YouTube

Kao stari profesor ove škole, u doprinosu obrazovanja generacija elektro stručnjaka, od koji su i neki moji bivši učenici, u školi, sadašnji profesori prisustvujući ovom svečanom činu , otkrivanja i zvaničnog promovisanja naziva škole imao sam izuzetnu čast i zadovoljstvo, da sa mojom prijateljicom i uzoritom suprugom našeg velikana Saliha Salke Ćurića, Almasom, otkrijemo zajednički na simboličan način ploču sa nazivom škole.

Supruga Almasa našeg Saliha Salke i prof. MrMilan Jovičić

Svakako kao uvod ovome činu, prethodila je impresivna i fascinantna, osmišljena ceremonijalna programska veoma sadržajna i prebogata prestava, od brojnih učesnika koji su evocirali uspomene na lik i djela našeg Saliha Salke Ćurića, do umjetnika u pjesmi i recitalima, do njegovih karatista iz kareta kluba “Mostar” čiji je i bio utemeljitelj, kao trener i sportska veličina, još od 1968 godine.

Naš Salih Salko Ćurić, koji se i večeras poput zvijezde koja sija spustio sa nebesa među nas, svojim prisustvom , veličinom i značajem učinio je i sve nas prisutne veoma srećne i vesele.

Ljudska i sportska legenda,kao patriota ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine, darivao joj je i svoj život na braniku njene odbrane, kao borac Armije BiH.

Ne želimo reći da je mrtav, jer i veliki naš književnik Mak Dizdar govori: “Za ovakve ljudske veličine se kaže da je bio ČOVJEK, a najteže je biti čovjek, Smrt nije kraj i smrti zapravo i nema”.

Na mezarju u Lišanima, gdje počiva naš Salih, na njegovom bašluku piše i poruka iz Kur’ana; “Ne recite za one u životu koji su poginuli na Allahovom putu, mrtvi su, ne oni su živi ali to vi ne osjetite”.

Osjetili smo večeras svi zajedno mnogi njegovi prijatelji, njegova supruga Almasa i djeca sin i kćerka, njegovi karatisti i kolege po struci elektrotehničkoj, njegovo prisustvo među nama, kao meleka i nebesku zvijezdu vodilju u viziji sadržaja života i svih ličnih uspjeha u svim domenima ljudskog stvaralaštva.

Nije naš Salih bio samo čovjek od krvi i mesa, već sazdan od mišića, kao kamen kremen, energičan i ponosan, humanista sa srcem i dušom, vrhunski sportista, utemeljitelj karatea u našoj državi i nosilac najvećeg ranga crnoga pojasa.

Intelektualac i diplomirani elektro inžinjer, porodičan čovjek i brižan suprug naše Almase i roditelj svoje djece.

Patriota ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine i borac Armije BiH, koji je i svoj život njioj poklonio.

Naš Salko je ponos i dika i svoga rodnoga grada Mostara i Sarajeva i cijele države Bosne i Hercegovine.

Zato, neka naš Salih Salko tamo mirno počiva, lahka mu bila naša mostarska zemlje, ali evo i večeras naša sjećanja su neizmjerna i trajna na tu ljudsku veličinu i ljudsku gromadu.

Naš Salko je zaslužio sva priznanja, kako državna i regionalna i mostarska i sarajevska, ali eto mi mu se na ovaj naš način odužujemo, jer nositi naziv jedne ovakve obrazovne institucije po njegovoj profesiji, nešto je izuzetno pohvalno i srdačno, dostojanstveno, humano i kolosalno.

Salko Ćurić je bio prvi karateka u Bosni i Hercegovini, prvi šampion SFR Jugoslavije u borbama u srednjoj kategoriji, vicešampion u apsolutnoj, prvak u katama, prvi bosanskohercegovački reprezentativac, te prvi učitelj karate u Bosni i Hercegovini. Zaslužan je za stvaranje čitave plejade karate majstora. Svi bitni karate majstori u Bosni i Hercegovini su direktni ili indirektni Ćurićevi učenici. Bio je dugogodišnji član karate reprezentacije SFR Jugoslavije i osvajač medalja širom svijeta

U svojoj knjizi “Moj Put” Ilija Jorga je dio posvetio Salki Ćuriću napisavši da je upravo Ćurić bio njegov najbolji učenik. Postumno mu je dodijelio zvanje 8. Dan uz riječi: “Jedino on je mogao biti kao ja ili čak i bolji od mene!

Dana 29. ožujka 2022., Gradsko vijeće Grada Mostara je jednoglasno odlučilo da JU Srednja elektrotehnička škola Mostar promijeni naziv u JU Srednja elektrotehnička škola “Salih-Salko Ćurić” Mostar, na čemu smo zahvalnim gradskim vijećnicima, jer se na takav način i odužujemo našem građaninu ovoga grada i trajno se sjećamo ove sportske i ljudske gromade, rođene i stasale u gradu Mostaru.

Ovom prilikom, veoma je bitno istaći i “kumstvo” ove inicijative, od našeg poštovanog i cijenjenog direktora škole i profesora, Jasmina Drljevića i njegovog uzoritog kolektiva, koji su i pokrenuli inicijativu u odabiru i usvajanju ovoga naziva škole.

Moram se i prisjetiti i njegovog rah. Babe, našeg profesora Seje Drljevića, moga dobrog prijatelja i saradnika u profesorskoj funkciji, koji mi je lijepo prišao u prvim našim susretima, jer sam bio došljak u ovaj grad kao stručnjak u izgradnji aluminjskoga kompleksa, ponudio mi je svu svoju pomoć u svako vrijeme.

Dobro su govorili naši stari: “Neće kruška već ispod kruške”. Takav je i dobar i veoma uspješan njegov sin, direktor škole, profesor Jasmin Drljević, pravi čovjek na pravom mjestu.

Uz brojne uspomene, moram se iz ljubavi i poštovanjem i prema svojoj rođenoj djeci, u ovome trenutku prisjetiti i prvih dana i susreta sa našim Salihom Salkom, obzirom da nisam rođeni Mostarac, dolaskom u Mostar 1970 godine, na početak izgradnje budućeg velikog  aluminijskoga kompleksa, moji prvi susreti od tada datiraju sa poznanstvom Salke Ćurića. Dobro se sjećam, da je već tada poznati i afirmisani karatista, došao u moj stan  (tada zgrada Razvitka), sa filmovima iz dalekoga Japana, sa prikazanim borbama i ljepotama u karate sportu. To je sasvim, prije svih oduševilo i privuklo pažnju moje djece, koji su odmah postali poklonici, zaljubljenici i počeli su prve treninge karatea u karate klubu “Mostar”. Od tada je Salko postao uzor i ponos, nadahnuće i magija za moju djecu, kao i za brojne mališane i omaladinu u gradu Mostaru, a docnije i šire. Postao je oličenje osobe, kao uzor i nadahnuće, mladih naraštaja i generacija, na koju su se mogli uvijek osloniti.

Meleku naš i nebeska zvijezdo, među nama trajno i vječno ostati ćeš u najljepšim uspomena, a naše sve buduće generacije stručnjaka iz ove prestižne mostarske škole tvoga imena i prezimena, trajno će se dičiti tvojim likom i djelima, sa svim tvojim dragim i voljenim.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.