Rusko lasersko oružje: Mit ili stvarnost?

Ilustracija: Victorien Aubenau
Ilustracija: Victorien Aubenau
Na Zapadu sumnjaju da Rusija stvarno raspolaže tako ubitačnim laserima, dok Zelenski ismijava Kremlj.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Čudesno lasersko oružje se zove Zadira, i za pet sekundi je kao od šale izbušilo ukrajinski dron – i to na daljini od pet kilometara.

To je prošle sedmice na konferenciji za novinare rekao Jurij Borisov, ruski vicepremijer.

Agencija Rojters je podsjetila na ruski balistički sistem koji takođe uključuje lasersko oružje zvano Peresvet – po srednjevjekovnom ratniku monahu. Taj laser navodno može da „zaslijepi“ i satelite koji kruže na 1.500 kilometara od Zemlje.

„Ako Peresvet zasljepljuje, onda ova nova generacija laserskih oružja dovodi do fizičkog uništenja mete – toplotnog uništenja, pošto ona izgore“, rekao je Borisov.

Ali, brojni stručnjaci izrazili su sumnje da Rusija ima takvo oružje u upotrebi.

Šta su laserska oružja?

Laserska oružja proizvode snop koncentrisanog svjetla visoke temperature. Neka od njih mogu da izbuše rupu u debelom čeliku za par sekundi.

Zrak putuje brzinom svjetlosti, ima veliki domet i može da pogodi metu precizno u milimetar. Još jedna prednost na bojištu je što su laseri maltene nečujni.

Još važnije – oni su jeftini jer nema municije. TNO, holandska istraživačka organizacije koja radi na laserskim oružjima, kaže da svaki laserski hitac košta svega jedan dolar.

Zato su laseri san mnogih armija. Amerikanci su objavili da su testirali oružje prošlog ljeta.

U aprilu je pak izraelski premijer Naftali Benet na Tviteru napisao da je njegova vojska uspješno testirala „prvi svjetski“ laserski sistem koji može da obara bespilotne letjelice, rakete i granate.

Na oružju rade i brojne druge zemlje, poput Francuske, Velike Britanije i Kine.

„Nekoliko zemalja istražuje tehnologiju i koristie ova oružja. Rusija bi lako mogla biti jedna od tih zemalja“, kaže Marten Lercer, portparol firme TNO.

„Ipak, mi ne znamo u kojoj je to fazi jer se ovakvi projekti vode povjerljivo“, dodao je on za DW.

Ubrzo nakon ruske objave, jedan američki zvaničnik iz Pentagona rekao je na brifingu za novinare da SAD nisu vidjele nijedan dokaz za tvrdnju da Rusi koriste laserska oružja na ukrajinskom ratištu.

Laserom na dronove?

Ukoliko ruska Zadira stvarno radi, ona bi mogla da bude velika pomoć protiv ukrajinskih dronova koji su zadavali velike probleme Rusima.

U Moskvi je rečeno da laserima mogu da se onemoguće sateliti, kao i vojne kamere i detektori.

Poznato je da laserski zraci mogu trajno da oslijepe ljude. Takvi napadi na živu silu zabranjeni su međunarodnim konvencijama.

Penzionisani australijski general Mik Rajan rekao je za Vašington post da ruske tvrdnje ne treba uzimati preozbiljno. Kako je naveo, Kremlj često preuveličava snagu sopstvene armije u javnosti.

Slično se izjasnio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je na Tviteru objavio da ruske priče o laseru „ukazuju na kompletnu propast invazije“ i da je Kremlj „uplašen da prizna katastrofalne greške najvišeg državnog i vojnog vrha“.

Zelenski je ismijavao ruske lidere što traže „čudesno oružje“, aludirajući na propagandu nacističke Njemačke. Nacisti su uvijek govorili da imaju „čudesna oružja“ (Wunderwaffen) koja bi odlučila rat – to je mahom bila propaganda.

Doduše, Rusija je u agresiji na Ukrajinu već upotrijebila hipersonične rakete i drugo oružje koje se smatra najmodernijim na svijetu.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.