Smrt palestinske novinarke

Ilustracija: Gökhan Tuğcu
Ilustracija: Gökhan Tuğcu
Strane se međusobno optužuju za smrt reporterke Al Džazire.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Hiljade Palestinaca okupile su se u Istočnom Jerusalimu na sahrani novinarke Širin Abu Akle, koja je usmrćena pod nerazjašnjenim okolnostima. Sahrana je prošla uz masivno prisustvo izraelskih snaga reda i sukobe.

Već i prije katoličke mise za pokojnicu, čim je njeno tijelo iznošeno iz bolnice, došlo je do sukoba izraelskih snaga i Palestinaca. Navodno su vojnici ispalili šok-bombe i oduzimali palestinske zastave, dok izraelska strana tvrdi da su okupljeni najprije bacali kamenice na izraelske snage.

Dimitar Zančev, ambasador EU u Izraelu, osudio je „nesrazmjernu i neprimjerenu upotrebu nasilja“ od strane izraelske policije.

Ko je pucao?

Abu Akle, dugogodišnja dopisnica Al Džazire, ustrijeljena je u srijedu dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj operaciji u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj Obali.

Televizijska mreža Al Džazira i Palestinska autonomna uprava optužuju Izrael, tvrdeći da su vojnici ciljano ubili novinarku. Palestinska uprava namjerava da sprovede svoju istragu i da slučaj iznese pred Međunarodni krivični sud u Hagu.

Izraelska strana pak nudi zajedničku istragu, tvrdeći da samo forenzičko ispitivanje projektila može otkriti onoga ko je pucao. Preliminarna istraga navodno nije dala konkretne rezultate, jer su, kako tvrde Izraelci, u blizini bili i militantni Palestinci koji su takođe pucali iz vatrenog oružja.

Palestinci odbijaju da Izraelu predaju puščana zrna kojim je novinarka ubijena. Izraelski list Harec piše da se radi o kalibru 5,56 milimetara ispaljenom iz automatske puše M-16. Takvo oružje koriste i izraelska vojska i neki palestinski borci.

Sporni video

Reporteri koji su bili sa Abu Akle na licu mjesta, tvrde da u tom trenutku nije bilo nikakve razmjene vatre. Svi novinari – a još jedan je ranjen – nosili su pancirne prsluke sa jasnim novinarskim oznakama.

„Htjeli smo da snimimo izraelsku vojnu operaciju i iznenada se na nas pucalo“, rekao je ranjeni reporter. „Nismo prethodno upozoreni da napustimo oblast ili da prestanemo sa snimanjem.“

Izraelsko Ministarstvo obrane tvrdi pak da su vojnici dočekani žestokom vatrom i prikazuje video jednog Palestinca u Dženinu koji puca, i druge koji tvrde da je pogođen vojnik. Izraelci tvrde da je to mogla biti pogođena samo novinarka, jer oni nisu imali žrtava ni ranjenika tog dana.

Ali izraelska nevladina organizacija BTselem je provjerila snimke sa lica mjesta, i tvrdi da je snimak te pucnjave bio predaleko od mjesta sa kojeg je izvještavala novinarka te da ona nije mogla biti ubijena odatle.

Tenzije oko Dženina

Širin Abu Akle (51) od 1997. izvještava za Al Džaziru iz palestinskih oblasti. Postala je poznata nakon izvještaja o Drugoj Intifadi na početku milenijuma.

Njen posljednji reporterski zadatak vodio je u Dženin, gdje izraelske trupe skoro svakodnevno sprovode hapšenja nakon što su militanti izveli više smrtonosnih napada u Izraelu. Svako hapšenje izaziva nove tenzije i ponekad razmjenu vatre.

U petak ujutru su u Dženinu opet odjeknule eksplozije i pucnjava. Izraelska strana potvrdila je smrt jednog vojnika, navodno su napadnuti kad su pokušali da uhapse palestinske borce. Palestinci kažu da je 11 ljudi iz Dženina povrijeđeno.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.