Studenti UNINP posjetili Forenzički centar Uprave policije Crne Gore

Na svakom odjeljenju dočekao nas je rukovodilac, odnosno inspector koji radi u Forenzičkom centru. Održao je kraće predavanje i proveo kroz samo odjeljenje.
Studenti UNINP posjetili Forenzički centar Uprave policije Crne Gore_627e5b3543ec9.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

I ove godine studenti četvrte godine Departmana za prave nauke posjetili su Forenzički centar Uprave policije Crne Gore u Danilovgradu. Nakon teorijskog dijela u semestru u kojem su slušali predmet “Osnovi forenzike i kriminalističku tehniku” upoznali su se i s praktičnim znanjima i iskustvima radnika Uprave, inspektora i direktora.

“Studenti su imali priliku vidjeti kako to izgleda u praksi, s čime se policija i forenzički centar susreću na polju prevencije i suzbijanja kriminala. Također, čuti iskustva najnovijih dostignuća iz oblasti forenzike i kod nas a i u svijetu”, kaže  Dženis Šaćirović ispred Departmana za pravne nauke UNINP-a.

Za studente posjeta je ogromno iskustvo

“Vidjeli smo različita odjeljenja od Mehanoskopije, Balistike, Daktiloskopije kao kao i Odjeljenja na kojima rade hemičari I biohemičari koji se bave proučavanjem DNK. Na svakom odjeljenju dočekao nas je rukovodilac, odnosno inspector koji radi u Forenzičkom centru. Održao je kraće predavanje i proveo kroz samo odjeljenje. Pokazao nam je cio postupak od samog izuzimanja tragova i njihove obrade kroz savremenu opremu s kojom raspolaže Forenzički centar”, ističe Sumeja Ujkanović, studentica Departmana za prave nauke UNINP-a.

Student Ibrahim Balota naglašava da ih je dočekao inače njihov prof. Aleksandar Ivanović koji je i predavao teorijski dio. Teorija, kaže, jeste bitna ali bitnije je ono što u praksi vidimo.

Studenti su, također, posjetili i Sajam knjiga u Podgorici gdje su uspjeli pronaći, između ostalog, stručnu literaturu potrebnu za studiranje i usavršavanje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.