Studenti UNINP posjetili Forenzički centar Uprave policije Crne Gore

Na svakom odjeljenju dočekao nas je rukovodilac, odnosno inspector koji radi u Forenzičkom centru. Održao je kraće predavanje i proveo kroz samo odjeljenje.
Studenti UNINP posjetili Forenzički centar Uprave policije Crne Gore_627e5b3543ec9.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

I ove godine studenti četvrte godine Departmana za prave nauke posjetili su Forenzički centar Uprave policije Crne Gore u Danilovgradu. Nakon teorijskog dijela u semestru u kojem su slušali predmet “Osnovi forenzike i kriminalističku tehniku” upoznali su se i s praktičnim znanjima i iskustvima radnika Uprave, inspektora i direktora.

“Studenti su imali priliku vidjeti kako to izgleda u praksi, s čime se policija i forenzički centar susreću na polju prevencije i suzbijanja kriminala. Također, čuti iskustva najnovijih dostignuća iz oblasti forenzike i kod nas a i u svijetu”, kaže  Dženis Šaćirović ispred Departmana za pravne nauke UNINP-a.

Za studente posjeta je ogromno iskustvo

“Vidjeli smo različita odjeljenja od Mehanoskopije, Balistike, Daktiloskopije kao kao i Odjeljenja na kojima rade hemičari I biohemičari koji se bave proučavanjem DNK. Na svakom odjeljenju dočekao nas je rukovodilac, odnosno inspector koji radi u Forenzičkom centru. Održao je kraće predavanje i proveo kroz samo odjeljenje. Pokazao nam je cio postupak od samog izuzimanja tragova i njihove obrade kroz savremenu opremu s kojom raspolaže Forenzički centar”, ističe Sumeja Ujkanović, studentica Departmana za prave nauke UNINP-a.

Student Ibrahim Balota naglašava da ih je dočekao inače njihov prof. Aleksandar Ivanović koji je i predavao teorijski dio. Teorija, kaže, jeste bitna ali bitnije je ono što u praksi vidimo.

Studenti su, također, posjetili i Sajam knjiga u Podgorici gdje su uspjeli pronaći, između ostalog, stručnu literaturu potrebnu za studiranje i usavršavanje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.