Izrael gomila snage kod Rafe, dok SAD prete obustavom isporuke oružja

Ilustracija: Steven Noble
Ilustracija: Steven Noble
Ranije ove nedelje Izrael je izjavio da je predlog o trofaznom primirju koji je odobrio Hamas neprihvatljiv jer su uslovi razvodnjeni.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Izraelske snage su u četvrtak nagomilale tenkove blizu naseljenih područja grada Rafe, rekli su militanti Hamasa i stanovnici tog pograničnog grada, nakon što je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) obećao da neće slati oružje Izraelu ako njegove snage pokrenu veliku invaziju na ovaj grad na jugu Gaze.

Dok su pregovori o prekidu vatre nastavljeni u Kairu, predstavnici palestinske militantne grupe Hamas i Islamski džihad saopštile su da su njihovi borci napali izraelske snage na istočnoj periferiji Rafe, ispalivši protivtenkovske rakete i minobacače na izraelske položaje.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Stanovnici Rafe, jedinog većeg urbanog područja u Gazi na koje izraelska vojska još nije izvršila kopnenu invaziju, javili su da su čuli zvuke eksplozija u borbama između palestinskih boraca i izraelskih trupa koje se približavaju.

Direktor CIA Vilijam Berns (William Burns) vratio se iz Jerusalima u egipatsku prestonicu i nastavio sastanke u četvrtak sa posrednicima koji pokušavaju da obezbede prekid vatre, saopštila su dva egipatska bezbednosna izvora.

U svojim najoštrijim komentarima do sada, Bajden je podigao pritisak na Izrael da se suzdrži od sveopšteg napada na Rafu, gde su stotine hiljada Palestinaca potražile utočište nakon što su pobegle od borbi na drugim mestima u Gazi.

Izraelski tenkovi zauzeli su u utorak granični prelaz Rafa sa palestinske strane. Time su presekli vitalni put za izlazak iz Pojasa Gaze primoravši 80.000 ljudi da napusti grad ove nedelje, navode Ujedinjene nacije. Izrael kaže da mora da zauzme Rafu da bi porazio hiljade boraca Hamasa za koje tvrdi da su tamo.

“Jasno sam stavio do znanja da ako odu u Rafu,… ja ne isporučujem oružje”, rekao je Bajden za CNN u intervjuu u sredu.

Sjedinjene Države su daleko najveći dobavljač oružja Izraelu i ubrzale su isporuke nakon napada Hamasa 7. oktobra koji su pokrenuli ofanzivu Izraela u Gazi. Bajden je priznao da su američke bombe ubile palestinske civile u sedmomesečnoj ofanzivi.

Američki zvaničnici saopštili su da je Vašington pauzirao isporuku Izraelu pošiljke od 1.800 bombi od 900 kg i 1.700 bombi od 200 kg zbog rizika za civile u Gazi.

Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan rekao je u četvrtak da će odluka SAD da pauziraju neke isporuke oružja Izraelu značajno umanjiti sposobnost zemlje da neutrališe moć Hamasa, prenosi izraelski javni radio.

U Kairu se od utorka održavaju sastanci delegacije Hamasa, Izraela, SAD, Egipta i Katara.

Pozivajući se na izvor upoznat sa ovim pitanjem, egipatska državna televizija Al Kahera saopštila je u četvrtak ujutru da se oblasti neslaganja rešavaju i da ima znakova da će biti postignut dogovor, ne iznoseći detalje.

Ali Izat El-Rešik, član Hamasove političke kancelarije u Kataru, rekao je u saopštenju kasno u sredu da grupa neće ići dalje od predloga o prekidu vatre koji je prihvatila u ponedeljak.

To bi takođe podrazumevalo oslobađanje nekih izraelskih talaca u Gazi i palestinskih žena i dece zatočenih u Izraelu.

“Izrael nije ozbiljan u pogledu postizanja sporazuma i koristi pregovore kao paravan za invaziju na Rafu i zauzimanje prelaza”, rekao je Rešik.

Prvi čovek CIA Vilijam Berns bio je na relaciji Kairo – Jerusalim, gde se u sredu sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Ranije ove nedelje Izrael je izjavio da je predlog o trofaznom primirju koji je odobrio Hamas neprihvatljiv jer su uslovi razvodnjeni.

Rat je počeo kada su militanti Hamasa napali Izrael 7. oktobra 2023, usmrtivši oko 1.200 ljudi. Tom prilikom militanti su kidnapovali 252 osobe, od kojih je 128 talaca u Gazi, a 36 je proglašeno mrtvima, prema najnovijim izraelskim podacima.

U napadu Izraela na Gazu ubijeno je 34.904 Palestinaca, većinom civila, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.