Petnaestogodišnjaci sve više obolijevaju od raka testisa

Ilustracija: Luis Terán i Andres Molina
Ilustracija: Luis Terán i Andres Molina
Ono što brine je da se starosna granica obolijevanja sve više pomijera.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Rak prostate i testisa neki su od najvećih zdravstvenih problema s kojima se suočavaju muškarci. Ono što brine je da se starosna granica obolijevanja sve više pomijera. Petnaestogodišnjaci već obolijevaju od raka testisa. Za pravovremenu dijagnostu neophodni su sistematski pregled i odlazak periodično kod ljekara za taj uzrast.

– “Tumori testisa visoko su izlječivi ukoliko se otkriju u početnom stadiju. Svaki tumor se hrani putem krvnih sudova. Što je osoba mlađa cirkulacija je izraženija I mogućnost napredovanja tumora znatno brža nego kod starije populacije. Za tumor prostate kaže se da osoba umire s tumorom prostate mnogo češće nego od karcinoma prostate. Da razgraničimo, tumori mogu biti benigni. Za testiste je druga priča. Pogađa mlađu populaciju, mogućnost širenja tumora je velika, širi se velikom brzinom. Prilikom prvih simptoma mora se odmah javiti. Vraćamo se uvijek na našu početnu priču. Trebamo se javiti ljekaru. Traženje rješenja na internetu uvlači nas u začarani krug gdje ne možemo sebi dati odgovore a pitanja je mnogo. Ne bih rekao da su ljudi neodgovorni. Ne bih rekao da je muška populacija neodgovorna. Starija populacija je zabrinutija. Kad se nešto ja vi polije 70-te godine a tumori prostate mogu da se jave i kod mlađe populacije već od četrdesete godine mogućnost postoji” kaže, između ostalog, dr Damir Husović.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.