Muftija akademik Muamer ef. Zukorlić – Ljudska gromada

Muamer-Zukorlic-muftija-akademika-Skupstina
Čekao sam trenutak, ukoliko ga nadživim, da vama nekim Bošnjacima za koje ja tvrdim da niste nikakvi Bošnjaci, bacim ovu istinu u oči, nećete li oslijepiti definitivno.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Draga braćo i sestre, dragi Bošnjaci,
 
Kako bih mogao hladne glave da donesem neke sudove, namerno sam sačekao ovih desetak dana otkako nas je ostavio najveći Bošnjak u zadnjih 300 godina, GOSPODIN MUFTIJA AKADEMIK MUAMER ZUKORLIĆ od koga sam stariji 12 godina, a jedini čovek u koga sam imao neograničeno poverenje i veru do krajnjih granica.
 
Kada sam rekao najveći Bošnjak u zadnjih 300 godina, pokušao sam ovih desetak dana da pronađem nekog Bošnjaka sa kojim bih ga mogao uporediti i nisam ga našao. Našao sam par Bošnjaka koji bi mogli da mu se približe, ali samo približe, nikako izjednače.
 
Mehmed Spaho, očigledno je posedovao osećaj za Bošnjaka i pokušao je političkim putem da pomogne muslimanima koji su bili ugroženi. Husein kapetan Gradaščević, bio je dobar vojskovođa. Bilo je i pisaca, Meša Selimović, Avdo Međedović, Musa Ćazim Ćatić, Akademik Muhamed Filipović, prvi predsednik Bosne i Hercegovine rah. Alija Izetbegović i ostali.
 
Ali tako kompletan duhovni i intelektualno svetovni čovek, tvrdim, nije se rodio. Njegova filozofija, njegova književnost, njegova islamska misao, njegova politička misao, njegov moral, etika, retorika, njegovo sveobuhvatno poznavanje svijeta i činilaca koji čine taj svijet su nedokučivi za najveći broj ljudi koji nemaju makar jednu osobinu (logiku) da bi shvatili jednog tako natprosečnog mislioca.
 
Čekao sam trenutak, ukoliko ga nadživim, da vama nekim Bošnjacima za koje ja tvrdim da niste nikakvi Bošnjaci, bacim ovu istinu u oči, nećete li oslijepiti definitivno.
 
Sada kada rah. Muftije nema, pogledajte vi, bijedo bošnjačka, šta je to Muftijino. Džipovi – gde su? BMW-i – gde su? Vakufi – čiji su? Naši su! Bijedo bošnjačka! Koliko su bili Muftijini, toliko su danas moji, naši i vaši, bijedo bošnjačka. I vrtići, i medrese, i Fakultet islamskih studija, i ovaj svetovni Internacionalni Univerzitet, i onih stotinak džamija, i ova medresa što se upravo gradi u Sjenici, i sve organizacije koje je on sa svojim idejama stvorio, ima ih preko 30 sigurno, i Bošnjačka akademija nauka i umetnosti, stvorio je nama i vama, koji ste ga dnevno prozivali, munafičili, lagali u vezi njega, pokušali da mu potvorite sve ono najgore i dok ovo ja pišem, a ti, bijedo bošnjačka, dok ovo čitaš, ustani, pogledaj se u ogledalo i kaži samom sebi kakva si ti zvijer od čoveka.
 
Rah. Muftija, da mu Allah podari Džennet i olakša boravak u kaburu, danas nije sa nama i ono što me je bolelo sve ove godine je to što ti Bošnjo nisi shvatio šta nam je Allah bio dao, zanesen sitnim interesima, zaposlenjem, lopovlukom, bahatošću i ne trpeći ništa što je pametnije od tebe, prosečni i glupi Bošnjače.
 
Mi koji smo voleli rah. Muftiju Muamera Zukorlića i koji smo imali tu sreću da budemo njegovi savremenici i da se napajamo svim onim što je on kao najbolji Bošnjak nesebično darivao nama svojim merhametom, svojim znanjem, da ništa nije učinio, osim što već ovih desetak godina u 8 sandžačkih gradova hrani najsiromašnije građane, uz Hajrat koji je on stvorio i napravio preko 150 kuća onima kojima trebaju, uz toliko dodeljene pomoći najsiromašnijima, a da ne pita za veru, dovoljno bi bilo.
 
A kad govorimo o predstavljanju, pitam se, da li je mogao postojati bolji čovek da nas tako lijepo i moćno zastupa u Beogradu, kao naš narodni poslanik.

Rah. Muftija Zukorlić otvorio nam je oči, donio svakom ponaosob slobodu i čast da slobodno kaže bilo gde na zemaljskoj kugli da je Bošnjak i musliman. Kada su se to Bošnjaci tako ponašali, čast rijetkim izuzecima, u koje ubrajam sebe, da mogu tako otvorenih očiju da kažu da su i Bošnjaci i muslimani? Danas je to, posle rah. Muftije, svakome lako.
 
Rah. Muftija Zukorlić ostavio je iza sebe i uvakufio hiljade mladih, obrazovanih i pametnih malih muftija, jer on je bio korijen iz koga udaraju te mladice i koje će, siguran sam, slijediti njegovu viziju, njegovo delo i njegove ideale, jer imaju izvor iz kog će moći da crpe ovo što sam gore naveo, a to je proučavanje njega samog.
 
Istina je, nemamo više čoveka koji će imati tako dalek i čist futuristički pogled, ali je mlađim ljudima rah. Muftija ostavio putokaze i pravac kojima će ovi danas mladi i obrazovani Bošnjaci moći da idu i da nastave ono što je kao misiju i emanet ostavio rah. Muftija svakome Bošnjaku.
 
Dragi moji Bošnjaci, izgubili smo nešto, nešto veliko, što nismo u stanju da sagledamo, zato nam je obaveza, prvenstveno mlađim ljudima, da još čvršće stanu u saf, udruže svoje znanje i obrazovanje i pokušamo da koliko toliko nadoknadimo nešto što sigurno dugo desetljeća, možda i stoljeća, nećemo biti u stanju, ali skupimo se i slijedimo rah. Muftije Muamera Zukorlića put.
 
I na kraju, pomozimo, koliko ko može, da njegov naslednik Usame nastavi u ime Allaha stopama svoga rah. oca uz nesebičnu pomoć svakoga od nas, bilo da ga znamo lično, ili ne znamo, koliko god možemo da podržimo i pomognemo Usami na ovom njegovom teškom početku. Kažem teškom, jer ne bio niko u koži onome ko nasleđuje jednu takvu epohalnu ličnost kakav je bio naš Muftija Akademik Muamer ef. Zukorlić.
 
Ne dozvolimo sebi da poredimo mladog Usamea i Muftiju, jer naprosto, ne može se sa Muftijom porediti nijedan Bošnjak na ovom svijetu, zato još jedanput apelujem, pomozimo Usami, a najbitnije je sad na početku.
 
Pitam se samo, je li danas pola Tutina sramota? Allah im je podario najvećeg Bošnjaka u historiji Bošnjaštva, prigrlio ga sav bošnjački svijet, a odrekli ga se oni koji su trebali samim njegovim mestom rođenja da budu najponosniji narod što im je Allah podario jednog takvog čoveka, a oni, neki od njih, na taj dan su se obradovali. Sram vas bilo, danas se sramite neljudi, njega više nema.
 
Da Allah dragi podari našem voljenom bratu Muftiji, Efendiji i Akademiku Muameru Zukorliću najviši stepen u Džennetu.
 
 

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.