Članska karta partije preporuka za posao u Novom Pazaru i Tutinu

Istraživanje: Članska karta partije preporuka za posao u Novom Pazaru i Tutinu_61315aea1c1d4.jpeg
Nalazi istraživanja pokazuju i da ogromna većina anketiranih, preko 90 odsto, nije učestvovala u donošenju neke lokalne odluke, poput kreiranja budžeta, urbanističkih planova, procena uticaja na životnu sredinu i drugih.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Oko 85 odsto anketiranih građana Novog Pazara i Tutina smatra da se do posla u lokalnoj samoupravi može doći samo na osnovu političkih i ličnih veza, dok su kvalifikacije i stručnost manje bitne, pokazuje istraživanje sprovedeno tokom leta.

Mišljenja žitelja Novog Pazara o radu Gradske uprave su podeljena, nešto manje od polovine je zadovoljno uslugama koje dobijaju, svaki treći je nezadovoljan, dok ostali ne koriste usluge lokalne samouprave.

Iako preko 80 odsto Tutinaca ima negativna iskustva sa Opštinskom upravom, njih 39 odsto je reklo da je zadovoljno uslugama koje pruža lokalna samouprava, 35 je nezadovoljno, a ostali ne mogu da procene.

Nalazi istraživanja pokazuju i da ogromna većina anketiranih, preko 90 odsto, nije učestvovala u donošenju neke lokalne odluke, poput kreiranja budžeta, urbanističkih planova, procena uticaja na životnu sredinu i drugih.

Visok je procenat i onih koji ni ne znaju da građani mogu da se uključe u donošenje tih odluka – u Novom Pazaru 78 odsto, a Tutinu 70 odsto.

Istraživanje je sprovedeno u sklopu projekta „Pratim JA“ koji sprovode Centar za evropske politike (CEP), Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), Centar za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) i Ekološki centar Stanište, a u saradnji sa lokalnim organizacijama Urban-in iz Novog Pazara, Odbor za ljudska prava iz Niša i Klub Ars Nova.

Pored Novog Pazara i Tutina, gde je anketirano preko 330 osoba, istraživanje je sprovedeno u još 14 gradova i opština.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.