Nema ozdravljenja društva bez punog ozdravljenja pravosudnog sistema

Ne može se, ističe Zukorlić, kazati, da je život policajca šest puta skuplji od običnog građanina.
Zukorlić: Nema ozdravljenja društva bez punog ozdravljenja pravosudnog sistema_60fb6ce5d89eb.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Akademik Muamer Zukorlić pred poslanicima i Ministricom pravde o slučajevima iz domena pravosuđa koji godinama uznemiravaju javnost u Sandžaku. Poručuje da nema ozdravljenja društva bez punog ozdravljenja pravosudnog sistema.

-U Sandžaku su i dalje aktualna tri slučaja koja se tiču pravosudnog sistema i uznemiravaju javnost. Ukazuje na prvi slučaj iz 2012. godine kada je na području Tutina ubijen policajac, a Fahrudinu Mavriću presuđeno na 30 godina zatvora. Drugi iz 2017. također na području Tutina kada je policajac ubio Fahrudina Skarepa koji je prolazio automobilom i navodno odbio biti zaustavljen, a utvrđeno je istragom da Skarep nije imao oružje, pa se postavlja i pitanje čak i da je odbio da se zaustavi gdje se puca u automobile ako neće da stane.

– Kad bismo uveli tu praksu ovi mafijaši i kriminalci, bahati prema policiji, koji neće da se zaustave oni bi svi bili davno pobijeni.
Presuda za policajca u ovom slučaju pet godina, odnosno šest puta manja od prvog slučaja Mavrić.  I treći slučaj, 2019. godine u Beogradu gdje je Ernad Bakan pregažen na pješačkom prijelazu. Za dvije godine, osim predistražnih radnji ništa se nije desilo.

– U sva tri slučaja, još ako dodamo tome da su u slučaju ubijenih I ubica, bilo optuženih ili osuđenih, imamo etničku različitost- Bošnjak-Srbin, Srbin-Bošnjak. Ukoliko još dodamo to kao otežavajući factor u pogledu razumijevanja samih postupaka onda je sasvim jasno da se ne mogu tretirati sasvim običnim i sasvim proceduralnim.

Ne može se, ističe, kazati, da je život policajca šest puta skuplji od običnog građanina.

– Sve ovo govorim da bih ilustrirao stanje u tužilaštvu u Novom Pazaru, pogotovo što nije prvi put da o tome govorim. Kad imate neki problem pa vam je potreban advokat kada vam neko preporučuje koga da angažujete niko ne kaže on je sposoban već on ima veze. I tačno se znaju tarife, koliko košta koja presuda.

Poručuje da nema ozdravljenja društva bez punog ozdravljenja pravosudnog sistema I da neće odustati dok najprljavije pojave izazvane korupcijom ili neodgovornosti ne izađu na vidjelo.

– To ću činiti na lokalnom nivou, i u mom dometu, i na republičkom nivou, zajedno sa svima onima na nivou vlasti do samog vrha.

Ministrica pravde Maja Popović odgovara da za prva dva slučaja treba tačno znati šta je kome stavljeno na teret, da li je riječ o odbrani i da su takva pitanja delikatna.

– Mislim da smo svi mi građani Srbije i trebamo biti jednaki pred zakonom. “Ako vi imate saznanje da se određeni predmeti mogu kupiti, ja vas molim da podnesete krivičnu prijavu o svakom takvom slučaju.

Što se tiče i trećeg predmeta, gaženja pješaka, raspitat će se i izvijestiti.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.