Ispiranje mozga i slanje na front

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Jemenska djeca: Ispiranje mozga i slanje na front_60e90890172f5.jpeg
U Jemenu se sve više djece vojnika mobilizira za rat. Nijedna od sukobljenih strana ne zazire od ove prakse, mada daleko veći broj djece regrutuju Huti.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Na kraju je Samir izgubio život. Ovaj petnaestogodišnjak je životom platio želju da se bori na strani Huta u građanskom ratu koji se vodi u Jemenu. U nekoliko ljetnih kampova pojašnjen mu je svjetonazor pobunjenika. Tamo je slušao šta govore vjeroučitelji, čuo njihove teze o “džihadu” i borbi za zaštitu domovine i time se naprosto oduševio. Rečeno mu je kako mu je Bog odobrio borbu protiv jemenske vlade. Ta spoznaja gurnula ga je na front – da se tamo bori.

On i njegova supruga još bi i mogli prihvatili da njihov sin ide u ljetni kamp, kaže Samirov otac, koji želi ostati anoniman, u intervjuu za DW. Kada je Samir izjavio da želi ići na front, roditelji su to odbili, ali sin se nije dao zaustaviti. Konačno, roditelji su popustili – i zato što je Samir osiromašenoj porodici redovno slao novac koji je zaradio na frontu i koji je dobro došao njegovoj ekonomski slabo-stojećoj porodici. Osim toga, vraćao se kući s fronta svakih nekoliko mjeseci. A onda je uslijedio šok: Samir je poginuo na frontu. Pobunjenici Huti su predali roditeljima tijelo sina. Na njegovom čelu nalazila se traka s natpisom “Mučenici”.

Samir nije jedino mrtvo dijete-vojnik u naselju Sana u kojem živi njegova porodica. Još trojica dječaka – Imad, Youssef i Muhammad, starosne dobi između 15 i 16 godina – također nisu preživjela borbe. Poginuli su u bombaškom napadu. Njihovi posmrtni ostaci predati porodicama. Nije im preostalo ništa drugo nego da sahrane maloljetnike.

Regrutovanje djece vojnika

Regrutovanje djece vojnika jedan je od najdeprimirajućih oblika kršenja ljudskih prava u jemenskom građanskom ratu. U dokumentu objavljenom krajem juna, Ujedinjene nacije (UN) zabilježile su 163 slučaja vrbovanja djece. 134 žrtve su dječaci i 29 djevojčice. Većina regrutovane djece – 115 slučajeva – ide na račun Huta.

Huti su protestirali protiv kritika UN-a. U deklaraciji napisanoj na arapskom, rekli su da su izvještaj UN-a diktirale američka vlada i bogate naftne države

Djeca vojnici na strani vladinih trupa

Ni vladine trupe se ne ustežu od regrutovanja djece vojnika. Prema dokumentaciji UN-a, u njihovim redovima bilo je 34 djece vojnika. Prema zajedničkom izvještaju SAM-organizacije za prava i slobode i Euro-mediteranskog monitora za ljudska prava, grupe bliske jemenskoj vladi pokušavaju regrutirati djecu “u velikom broju”, posebno u južnim provincijama Taiz, Lahidsch i Abyan. Djeca se, kako navode ove organizacije, vode na treninge u kampove u Saudijskoj Arabiji.

Prema lokalnim informantima, mobilizacija djece-vojnika se odvija na različite načine. Na primjer, vojnik vrbuje svog maloljetng sina, kako bi imao na raspolaganju više novca. Drugi opet ohrabruju svoju maloljetnu braću da se pridruže vojsci. Poznat je i slučaj kada je sin ubijenog vojnika preuzeo njegovo mjesto. Lični odnosi porodica sa odgovornim vlastima takođe imaju ulogu u procesu regrutovanja. Međutim, ne radi se o sistematskom regrutovanju, tvrde lokalni posmatrači za DW. Tu se vladina praksa razlikuje od prakse Huta.

Na to slično gleda Tawfiq al-Hamidi, predsjednik “SAM organizacije za ljudska prava i slobode”. On smatra da mjere koje primjenjuju Huti nisu uporedive sa mjerama vlade. U vladinim trupa, vrlo malo djece direktno učestvuje u borbama. “Većina radi u gradovima na civilnim poslovima. Ova djeca ostaju kod svojih roditelja”, kaže al-Hamidi u intervjuu za DW.

Ljetni kamp Huta

Prema informacijama nekoliko organizacija za ljudska prava, Huti vrbuju djecu u daleko većoj mjeri. U studiji Euro-Mediteranskog centra za ljudska prava i SAM-organizacije za prava i slobode se kaže da su Huti od 2014. godine regrutirali oko 10.300 jemenske djece. U centrima za obuku djeca se odgajaju i uče da primjenjuju nasilje, podvrgnuta su ideologii Huta i pripremljena za borbu na bazi ekstremističkih ideja.

Glasnogovornik jemenske organizacije za dječija prava pod nazivom “Organizacija za zaštitu djece Siaj” navodi brojke koje još više deprimiraju. Prema njegovim riječima, Huti imaju oko šest hiljada ljetnih kampova. U svakom treniraju najmanje stotinu djece. Maloljetnici su prošli taktičku borbenu obuku, rekao je Siaj. Mnoga od ove djece su nakon izvjesnog vremena otišla na front.

“Tempirana bomba”

Fenomen vrbovanja djece jedna je vrsta tempirane bombe, kaže bivši ministar za ljudska prava međunarodno priznate vlade Muhammad Askar u intervjuu za DW. Stotinama hiljada djece ispiraju mozak u kampovima. “Dječji umovi ispunjeni su kulturom mržnje i sloganom “Smrt Americi!”. Kako ćete takvu djecu integrirati u društvo za nekoliko godina?”

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.