Čuvaju bogatstvo i raznovrsnost ručnih radova

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Zanati koji su nekada bili polularni i rasprostranjeni u bjelopoljskom kraju mladima su danas nepoznanica.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Narodna umjetnost nekada je krasila svaki dom. Danas su rukotvorine tkalja, vezilja i pletilja postali suveniri. No, i u savremenom dobu ima onih koji žele da sačuvaju i zaštite bogatstvo i raznovrsnost ručnih radova.

Zanati koji su nekada bili polularni i rasprostranjeni u bjelopoljskom kraju mladima su danas nepoznanica. Među onima koji ipak pokazuju interesovanje prema tradiciji su turistički tehničari Srednje stručne škole.

U proces tkanja uvele su ih članice Udruženja “Niti”.

Zanimljivo je to što na razboju rade i dječaci koji su već naučili tehnike tkanja. Braću Drobnjak u radionicu je dovela radoznalost.
Stare zanate prepoznatljive za naše krajeve oživjela je Mira Radović.

Osnovala je Udruženje “Niti” koje već osam godina promoviše narodnu umjetnost. Osposobila je dotrajale razboje, obučavala tkalje, vezilje i pletilje. Svoje iskustvo prenosi na mlade. Zato je pokrenula projekat “Stari zanati – naša budućnost”.

Ukrasni predmeti od prirodnih materijala koji su mjesecima izrađivani u radionici završili su u Etno sobi. Opremali su je mladi učesnici projekta iza kojeg je finansijski stala američka ambasada.

Ručni radovi koje vezujemo za minula vremena u inostranstvu su veoma popularni. Zbog tradicionalne proizvodnje ćilimi, odjevni predmeti i ukrasi imaju posebnu vrijednost. Zato Udruženje “Niti” nastavlja da njeguje stare vrijednosti ne odustajući od namjere da u budućnosti bjelopoljskim gostima i turistima s ponosom predstave proizvode koji bi iz suvenirnice i s potpisom proizvodnje u Crnoj Gori odlazili u svijet.

Čitajte više