Pogoršana sloboda medija u Njemačkoj

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Organizacija „Reporteri bez granica“ objavila je ljestvicu medijskih sloboda 2021. Najgora situacija je u Africi, najbolja u Europi. U Njemačkoj se situacija pogoršala, u BiH nepromijenjena.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Loša vremena za novinarke i novinare: „Pandemija korone pojačala je i učvrstila represivne tendencije širom svijeta”, kaže u razgovoru za DW šef njemačkog ogranka „Reportera bez granica“, Christian Mihr. Na svim kontinentima situacija se manje ili više pogoršala, pokazuje analiza izvještaja o medijskim slobodama 2021.

Christian Mihr navodi primjere iz različitih regija. U Egiptu je recimo zabranjeno objavljivanje neslužbenih brojki o broju zaraženih koronavirusom. U Siriji je Asadov režim zabranio objavljivanje vijesti koje se tiču korone – njih smije objavljivati samo državna novinska agencija.

Sve je više i dezinformacija. Šef njemačkog ogranka „Reportera bez granica“ pritom ukazuje na bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, kao i na predsjednike Brazila, Jaira Bolsonara, i Venezuele, Nicolasa Madura. Mediji su više puta preispitivali njihove netočne izjave. Mihr u tome vidi i nešto pozitivno: neovisno novinarstvo je „jedino efikasno sredstvo u borbi protiv pandemije dezinformacija”.

Kada je riječ o Europi „Reporteri bez granica” posebno su zabrinuti zbog situacije u Bjelorusiji. Represije su tamo „masovne i neusporedive”. Više od 400 novinarki i novinara uhićeno je u kratkom roku do kraja 2020. godine. „I uvijek iznova su nam stizale vijesti o zlostavljanju”. Na ljestvici 180 zemalja Belorusija je na 158. mjestu. Rusija (150) je tek nešto bolja.

U Srbiji (93. mjesto, isto kao i na prošloj ljestvici), Crnoj Gori (104) i Albaniji (83), kako se navodi, mediji bliski vlastima, sudstvo i vlada koriste navode o drogama, kako bi diskreditirali istraživačke novinarke i novinare ili kako bi stavili pod kontrolu kritičke medije. U Srbiji, kao i na Kosovu (78) novinari su uhićivani zbog izvještavanja o koroni. Bugarska (112) je i dalje najgore pozicionirana članica EU-a. Vlada tamo odbija ući u ozbiljan dijalog o mjerama za jačanje slobode medija i državne službe reagiraju vrlo slabo na nasilje i prijetnje novinarima. Hrvatska (56) se poboljšala za tri mjesta, Bosna i Hercegovina je ostala na 58. mjestu kao i godinu dana ranije.

Oštra kritika Velike Britanije: zbog Juliana Assangea

„Reporteri bez granica” oštro kritiziraju i Veliku Britaniju. Razlog je suđenje osnivaču Wikileaksa, Julianu Assangeu. Izvještavanje o postupku izručenja bilo je jako ograničeno međunarodnim medijima. I pored toga, Velika Britanija je na ljestvici napredovala za dva mjesta, ali za to, kaže Mihr, postoje „metodološki razlozi“, jer su i drugi faktori bili uključeni pri ocjenjivanju. „A 33. mjesto nije dobro za ‘kolijevku demokracije'”, kaže Mihr i dodaje: „Velika Britanija je prekršila svoje ustavne obveze” i tako „poslala poražavajući signal za slobodu medija širom svijeta”.

Njemačka je na ljestvici pala za dva mjesta i sada je na trinaestom. To nije samo zbog metodoloških razloga. Pri ocjenjivanju se u obzir uzima i takozvani „indikator nasilja”, koji bilježi napade na ljude iz medija. Pritom je registriran „nagli porast nasilja nad medijskim radnicima”. Tijekom prve godine pandemije broj napada se povećao s 13 na 65.

Organizacija „Reporteri bez granica“ međutim pretpostavlja da postoji i veliki broj neprijavljenih slučajeva. Najveći broj napada dogodio se na prosvjedima protiv korona-mjera. To je dovelo do toga da na karti slobode medija Njemačka više nije označena bijelom bojom (dobro), već žutom (zadovoljavajuće).

Afrika: mnogo problema i nekoliko svijetlih točaka

Globalno gledano, situacija je i dalje najgora u Africi. Na začelju ljestvice je Eritreja. Skoro polovica zemalja – 23 od 48 – je na karti medijskih sloboda označena crvenim (teška situacija) i crnim (jako loša situacija).

Ipak, ima i pozitivnih pomaka. Republika Burundi popravila se za trinaest mjesta i sada je 147. na ljestvici, jer je više novinara koji su dugo vremena proveli u zatvoru pušteno na slobodu.

I Siera Leone je napredovala – s 85. na 75. mjesto. U toj zemlji je ukinut zakon koji je predviđao kazne za objavljivanje lažnih vijesti. I u Maliju, zemlji s građanskim ratom, broj napada na novinare se smanjio, pa je Mali sada na 99. mjestu (+9). I pored određenih pomaka, Afrika ostaje najopasniji kontinent kada je riječ o medijskim slobodama.

Situacija je i dalje najbolja u Europi: devet od dvanaest zemalja u kojima je situacija sa slobodom medija prema ocjeni „Reportera bez granica” „dobra”, su europske zemlje. Ostale tri su Kostarika (5), Jamajka (7) i Novi Zeland (8).

Čitajte više

Budući da su žene izloženije negativnim posljedicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom, manifest je od europskih čelnika zatražio da zaustave trend produbljivanja rodnih nejednakosti kroz deset točaka.
Meksiko želi do kraja godine, nakon Kube, biti druga zemlja u Latinskoj Americi koja će razviti sopstveno cjepivo protiv korone. Tračak nade ili samo propaganda?
Dugogdišnji bugarski premijer Bojko Borisov nije mogao da sastavi vladu, ali nisu mogle ni druge političke snage. Mjesec dana poslije parlamentarnih izbora jasno je da će birači ponovo morati na birališta.
Njemačka i Francuska su godinama bile zemlje, koje su ulagale napore za mirno rješenje ukrajinskog konflikta. Sada je pak američki predsjednik Džozef Bajden preuzeo vodeću ulogu.