Policajka optužena za ubistvo Afroamerikanca iz nehata

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Američka policajka Kim Poter koja je u nedelju ubila Afromerikanca Dontea Rajta optužena je za ubistvo drugog stepena, odnosno iz nehata, saopštili su tužioci.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Američka policajka Kim Poter koja je u nedelju ubila Afromerikanca Dontea Rajta optužena je za ubistvo drugog stepena, odnosno iz nehata, saopštili su tužioci.

Ona je uhapšena i kasnije puštena uz kauciju od 100 hiljada dolara.

Policija je navela da je Poterova slučajno pucala u Rajta, jer je greškom izvukla pištolj umesto elektrošokera.

Advokat porodice Rajt Ben Kramp rekao je da je ubistvo bilo “sračunato i nezakonito korišćenje sile”.

Policajka privedena pa puštena uz kauciju

Poterova, koja je radila u policiji 26 godina, dala je otkaz, a ostavku je podneo i šef lokalne policije Tim Genon. Ubistvo je izazvalo sukobe između snaga reda i demonstranata u Bruklin Centru – predgrađu Mineapolisa – i u sredu. Nekoliko stotina nezadovoljnih građana ponovo je prkosilo policijskom času okupivši se ispred sedišta snaga reda.

Kao i prethodnih noći, demonstranti su bacali flaše i druge projektile na policiju koja je odgovorila bombama za omamljivanje, prenosi BBC.

Situacija u Mineapolisu je već naelektrisana i zbog suđenja bivšem belom policajcu optuženom za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda.

Biro za privođenje po krivičnim prijavama (BCA) u Minesoti saopštio je da je Porterova privedena u sredu ujutro pre nego što je položena kaucija zbog sumnje za ubistvo drugog stepena.

Prema zakonima Minesote, osoba se može proglasiti krivom za ubistvo drugog stepena ako se dokaže da je delovala nepažljivo „svesno rizikujući da nekom drugom nanese smrt ili tešku telesnu povredu“.

Belkinja Kim Poter treba da se prvi put pojavi pred sudom u četvrtak.

Za ovo delo je predviđena maksimalna kazna od deset godina zatvora i novčana u iznosu od 20 hiljada dolara.

Tužioci moraju da dokažu da je Poterova delovala “nemarno” i da je u svojim postupcima preuzela “nerazuman rizik”, preneo je Rojters.

Gradonačelnik Bruklin Centra Majk Eliot pozvao je građane da mirno protestuju.

“Sa vestima o odluci da se bivša policajka Bruklin Centra optuži za ubistvo iz nehata dolazi i produženi period neprestanog tugovanja, bola i razumljivog gneva”, rekao je Eliot.

“Naš zadatak kao grada i rukovodstva je da omogućimo izražavanje tih vrlo legitimnih glasova i da takođe omogućimo put koji će voditi ka isceljenju i obnavljanju naše stabilnosti i snage kao zajednice,” dodao je gradonačelnik Bruklin Centra.

Demonstranti pozdravljaju podizanje optužnice

Demonstranti su ocenili podizanje optužnice kao pozitivan razvoj događaja.

Kim Poter je kazala da je greškom potegla pištolj umesto elektrošokera.

Građani koji protestuju pravili su šale na taj račun, ističući da ova oružja izgledaju i osećaju se različito: “Različite su boje”, rekao je jedan aktivista, zgrožen, dok je razgovarao sa prijateljem, prenosi BBC.

Njih dvojica su nezadovoljni što je Poterovoj dozvoljeno da podnese ostavku, umesto da je otpuštena.

„Ako ne radim svoj posao, dobiću otkaz“, rekao je drugi demonstrant. „Ako nekoga ubijem, dobiću otkaz,“ dodao je.

Porodica nezadovoljna objašnjenjem policije

Advokat porodice Ben Kramp je rekao da “nijedna presuda ne može vratiti porodici Rajt njihovog voljenog”.

“Policajka sa 26 godina iskustva zna razliku između elektrošokera i vatrenog oružja. Kim Poter je ubila Dontea zbog manjeg saobraćajnog prekršaja i neodazivanja na sudski poziv”, dodao je Kramp.

Porodice Rajt i Flojd su zatražile u utorak da policija prekine ubijanje nenaoružanih Afroamerikanaca.

„Svet je traumatizovan gledajući kako ubijaju još jednog Afroamerikanca“, rekao je Flojdov brat Filoniz.

Šef policije Genon je izjavio u ponedeljak da je pucanje u Rajta – koji ima jednogodišnjeg sina – “bio nesrećan slučaj” jer je policajka greškom potegla pištolj umesto elektrošokera.

Međutim, porodica je odbacila to objašnjenje.

Rajtova tetka Nejša je rekla da je gledala video, koji je snimila kamera na uniformi Kim Poter, kao i svi drugi. “Ta žena je dugo držala pištolj ispred sebe,” istakla je.

Kako je došlo do ubistva?

Policija je zaustavila automobil koji je vozio Rajt jer mu je istekla registarska tablica. Međutim, članovi porodice kažu da je to učinjeno zbog njegovog rasnog porekla.

Na snimku je prikazano kako Rajt beži od policajaca i vraća u automobil nakon što su utvrdili i saopštili mu da je za njim raspisana poternica jer se nije pojavio na sudskom ročištu po optužbi da je pobegao i posedovao pištolj bez dozvole tokom suočavanja sa snagama reda u Mineapolisu u junu prošle godine.

U trenutku kada je jedan policajac pokušao da stavi lisice na ruke Rajta došlo je do komešanja i u trenutku kada je ponovo ušao u svoj automobil, čuje se kako policajka Poter nekoliko puta uzvikuje „elektrošoker“ pre nego što je pucala.

Nakon što je ispalila jedan hitac iz pištolja, automobil je ubrzao i čuje se kako kaže: “Sr..e! Upucala sam ga.”

Rajt je u međuvremenu uspeo da se odveze automobilom nekoliko ulica dalje pre nego što je udario u drugo vozilo i preminuo.

Njegova devojka, koja je sedela na mestu suvozača, zadobila je povrede koje nisu opasne po život.

Rajtova majka je rekla da ju je sin nazvao nakon što je zaustavljen i da je telefonom ponudila policiji detalje o osiguranju.

Rekla je da je čula da mu policija naređuje da izađe iz vozila. Čulo se komešanje i kako mu policajac nalaže da prekine razgovor.

Kada je na kraju Rajtova majka uspela da uspostavi vezu, njegova devojka se javila na telefon i rekla joj da je upucan.

„Usmerila je telefon prema vozačevom sedištu, a moj sin je ležao tamo, ne reagujući“, rekla je u suzama.

„Tada sam poslednji put videla svog sina,“ kazala je majka Dontea Rajta.

Čitajte više