Dino Mustafić najbolji reditelj na panalbanskom festivalu MOISIU – ON

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Naš reditelj je imao čak tri predstave u konkurenciji sa tri različita teatra.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić, dobio je nagradu za najboljeg reditelja na upravo završenom MOISIU – ON, Panalbanskom festivalu koji je održan u organizaciji Nacionalnog teatra u Tirani. Na festivalu koji je trajao od 23. februara do 15. marta, izvedene su 22 predstave iz Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije. Naš reditelj je imao čak tri predstave u konkurenciji sa tri različita teatra. Predstava Južnjak Teatar Migjeni Shkoder (Skadar) rađena prema tekstu Rainer Werner Fassbinder, Majka i dijete Jona Fossea nastala u produkciji MAM (Multimedia Art Movement) iz Tirane te Čehovljev Višnjik Teatri Korce.

Festival je sinoć dodijelio nagrade glasovima svih teatarskih produkcija koji su u različitim kategorijama izabrali najuspješnije predstave. Nagradu za režiju teatarskog klasika Višnjik, Dino Mustafić je dobio kao priznanje za predstavu koja je imala svoju premijernu izvedbu u ljeto 2019.  godine, a nakon izuzetnog prijema gledatelja i kritike ovo je prvo gostovanje na festivalu koji okuplja recentne predstave izvedene na albanskom govornom području.

– Čast je dobiti nagradu za predstavu kada je dodjeljuju kolegice i kolege. Radio sam mnogo predstava sa albanskim glumcima i autorima. Možda i neke koje su meni najvažnije u životu poput predstava koje su bile na ovom festivalu. Nijedna rediteljska nagrada u teatru nije moguća bez glumaca i saradnika koji inspirišu i kreiraju zajednički kolektivni čin. Ja volim raditi predstave u ovom dijelu Balkana, imam duhovnu i kulturnu bliskost i atmosferu prijateljstva u kojoj se osjećam kao kod kuće, istakao je Mustafić.

Panalbanski festival MOISIU – ON, najveći je festival na kojem se takmiče sva pozorišta koja tvore predstave na albanskom jeziku. Festival je ove godine, zbog epidemioloških mjera, organizovan online.

Čitajte više