Promocija knjige Islamski epigrafski spomenici

Date

03 feb 2022
Expired!
Opština Tuzi

Time

19:00
QR Code
Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

Organizator

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori
Phone
+38267026801
Email
bosnjackisavjet@gmail.com
Website
https://bvcg.me/

Epigrafski spomenici pružaju dragocjeni materijal za proučavanje vremena i prilika u kojima su nastali. Od  svog nastanka Islamska kultura je pismu i pisanim formama  (pri)davala izuzetan značaj, što je rezultiralo da su i u ovim krajevima, poslije primanja islama, ljudi počeli da praktikuju klesanje natpisa na arhitektonskim spomenicima. Na njima se prepoznaju tragovi bitisanja od predislamskog perioda do današnjih dana. Tako epigrafski spomenici pružaju dragocjeni materijal za proučavanje vremena i prilika u kojima su nastali. 

Analizirajući nasljeđe ovog podneblja da se izvesti više sugestivnih zaključaka i pročitati mnogo mudrih poruka kao što je “Bili smo poput vas, a vi ćete biti poput nas”. 

Tradicija ukazuje da su samo neki nišani, nadgrobne ploče i mezari grandiozni, bogati i vidljiviji od ostalih. Međutim, u odnosu na današnju razmetljivost lišenu osjećaja ukusa, nekadašnja tradicija izrade nišana – nadgrobnih spomenika, potvrda je da trajno i estetski lijepo zapravo biva ono što je lišeno predimenzioniranosti i dokazivanja dubine ljubavi veličinom nišana spomenika i kompletnog mezara. Tokom decenija i vjekova, nišani koji i danas postoje na prostoru  Crne Gore, ukazuju na civilizacijsku dužnost obilježavanja, čuvanja i održavanja tadicije  sa puno osjećaja za pravu mjeru.

Govornici

Lokacija

Opština Tuzi
Sala opštine

Weather

Overcast
Overcast
6 °C
Wind: 4 KPH
Humidity: 93 %
Feels like: 5 °C

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.