Dan opštine Rožaje

Date

30 sep 2024

Time

Tačno mjesto i vrijeme održavanja manifestacije će biti naknadno objavljeno.
Čitav dan
QR Code

Organizator

Opština Rožaje
Phone
+382 / 51 270-430
Email
https://www.rozaje.me

Rožaje je gradić i opština na krajnjem sjeveroistoku Crne Gore. Rožaje pripada crnogorskm dijelu Sandžaka. Prema popisu iz 2003. bilo je 9.121 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 9.033 stanovnika).

Gradić smješten u kotlini na 1006 metara nadmorske visine, ispresjecan je rijekom Ibar, bistrim izvorima i brzim potocima bogatim ribom. Pored prelijepih i pomalo divljih planina koje ga okružuju na jugu ga čuva visoka Hajla. Priroda je izdašno nagradila ovaj kraj na sjeveroistoku Crne Gore, te nije ni čudo što je bio dobro poznat još narodima iz daleke prošlosti, ilirskim i keltskim plemenima, Slovenima. Za vrijeme turske vladavine Rožajama je pripadao i dio Bihora, Pešteri i novopazarske oblasti. Bogatstvo koje su stekli ovdašnji trgovci u drugoj polovini 19. vijeka iskazano je i u izreci da Carigrad izgori Rožaje bi ga podiglo.

Pod sadašnjim imenom spominje se 1585.godine, a postoje dvije priče o njegovom nastanku. Prema jednoj, vezuje se za dva krečnjačka stuba u obliku rogova, nedaleko od Ganića kule. Po drugoj dobilo je ime zato što je nekada bilo centar trgovine rogatom stokom.

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.