Komemorativni skup u Luksemburgu povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici

Skupu su prisustvovale i predstavnice Majki Srebrenice, čiji su govori probudili dubokeemocije među prisutnima.
Komemorativni skup u Luksemburgu povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici_66855977579f1.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, u Luksemburgu je održan komemorativni skup u organizaciji Odbora za Srebrenicu Luksemburg. Skup je okupio više od 300 osoba, uključujući istaknute goste i članove zajednice. Komemorativni skup otvoren je sjećanjem na žrtve genocida i stradale u proteklojagresiji na Bosnu i Hercegovinu te učenjem prigodnih odlomaka Kur’ana Kelima Batkića.

U ime Odbora za Srebrenicu gostima se obratio preživjeli svjedok i aktuelnipotpredsjednik odbora Jasmin Sinanović, koji je naglasio važnost borbe protiv zaborava inegiranja genocida. Prisutnima se obratio i ambasador Bosne i Hercegovine u Briselu, Nj.E. Erol Avdović, kojije u svom govoru istakao važnost usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici.  “Ovarezolucija je ključna za memorizaciju genocida,” rekao je Avdović, naglašavajući da jenjeno usvajanje značajan korak u priznavanju i razumijevanju strahota koje su počinjeneu julu 1995. godine.

Vjerski poglavar muslimana u Luksemburgu, hafiz Hilmija ef. Redžić, također je naglasioda je “ustrajavanje na borbi za pravdu i istinu dužnost svakog vjernika”, dodajući da ješutnja najpogubnija stvar. U svom obraćanju, muftija Redžić je posebno istaknuohrabrost i upornost Majki Srebrenice, koje su, prema njegovim riječima, najbolji primjerkako se bori za pravdu i istinu.

Skupu su prisustvovale i predstavnice Majki Srebrenice, čiji su govori probudili dubokeemocije među prisutnima. Njihova kazivanja o herojskoj borbi za pravdu i istinu, kao ihrabrosti u suočavanju sa zločinima, ostavile su snažan utisak na sve prisutne.

Tridesetogodišnja borba Majki Srebrenice primjer je predanosti i požrtvovanosti za svebuduće generacije.Na kraju, prisutnima se obratio i dr. Hikmet Karčić, koji je naglasio da su Bošnjacistoljećima unazad protjerivani i ubijani, te da je Srebrenica simbol svih zločina. Sprječavanje novih zločina moguće je samo ako Bošnjaci budu pamtili i učili o zločinimapočinjenim nad njima tokom duge historije.

Također, istaknuo je važnost Rezolucije u podizanju svijesti o sjećanju na genocide, teulogu edukacije u njenom daljnjem sprovođenju.

Odbor za Srebrenicu Luksemburg već 16. put organizira komemoraciju genocida uSrebrenici, potvrđujući svoju posvećenost očuvanju sjećanja na žrtve genocida ipodizanju svijesti o važnosti pravde i istine.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.