Hiruška kastracija za zlostavljače djece

"Govorimo o bebama koje neko zlostavlja, za to nema opravdanja", rekla je senatorka u aprilu.
Ilustracija: Nick Larocca
Ilustracija: Nick Larocca
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Skupština Luizijane usvojila je ove sedmice novi zakon koji omogućava sudijama u toj saveznoj državi da narede hirušku kastraciju za ljude osuđene za seksualno zlostavljanje djece.

Ukoliko ga potpiše i guverner Džef Lendri, Luizijana će biti prva država sa takvom vrstom kazne, piše AP a prenosi Glas Amerike.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Republikanska skupština usvojila je zakon koji sudijama daje mogućnost izricanja kazne hiruške kastracije za osuđene za krivična djela silovanja, incesta i zlostavljanja djece mlađe od 13 godina.

Neke države, poput Kalifornije, Floride i Teksasa odobravaju hemijsku kastraciju u takvim slučajevima i osuđenici mogu da odaberu tu opciju ako žele.

Više od 16 godina, sudije u Luizijani mogle su da izriču kaznu hemijske kastracije, ali je ona rijetko i izricana. Taj proces podrazumeva da se ljekovima blokira proizvodnja testosterona, kako bi se smanjio seksualni nagon.

Hiruška kastracija je mnogo invazivnija.

Trenutno se u zatvorima u Luzijani nalaze 2.224 osobe osuđene za krivična djela seksualnog zlostavljanja djece mlađe od 13 godina. Ako zakon stupi na snagu, obuhvatiće samo one koji budu osuđeni posle 1. avgusta ove godine.

Demokratska senatorka Redžina Barou, jedna od retkih iz te stranke koja je glasala za zakon, kaže da je hiruška kastracija još jedan korak u pooštravanju kazne za najteža krivična djela. Ona se nada da će zakon neke i odvratiti od namjere da zlostavljaju djecu.

“Govorimo o bebama koje neko zlostavlja, za to nema opravdanja”, rekla je senatorka u aprilu.

Iako se kastracija povezuje sa muškarcima, Barou kaže da se zakon može primijeniti i na žene. Takođe je naglasila da će izricanje takve kazne biti diskreciono pravo sudije, i da nije automatsko.

Prema zakonu, ako osuđenik kojem je izrečena ta mjera odbije da se podvrgne hiruškoj kastraciji, može da dobije dodatnih tri do pet godina zatvora. Zakon nalaže i da medicinski stručnjaci treba da odluče da li je osuđenik podoban kandidat za operaciju, prije nego što se ona izvede.

U Luizijani su, prema podacima od 2010. do 2019. izvršene samo dvije hemijske kastracije.

Kritčari zakona o hiruškoj i hemijskoj kastraciji tvrde da je riječ o “okrutnoj i neobičnoj kazni” i preispituju efektivnost takve mjere.

Neki poslanici su takođe iznijeli mišljenje da je kazna možda prestroga za one koji su počinili krivično djelo samo jednom.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.