Umeja Abu Taha Zukorlić

IMG_3830
Bila je domaćica i živjela život daleko od očiju javnosti.
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Umeja Abu Taha Zukorlić, rođena je 18.1.1970. godine od oca Adila Abu Taha iz mjesta Deir Abu Masha’al kod Ramale u Palestini i majke Izolde Blauth iz Novo Hamburgo, Rio Grande Do Sul u Brazilu.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Otac Adil sa bratom je kao palestinska izbjeglica doselio u Brazil šezdesetih godina prošlog vijeka, gdje je radio kao imam i gdje je upoznao suprugu Izolde, njemačkog porijekla iz Hamburga sa kojom je stupio u brak i dobio četiri ćerke, Džemilu, Nasru, Fatmu i Umeju, nakon čega su se razveli, kada se je sa ćerkama preselio u Aman u Jordanu.

Umeju je odgojila nana Džemila, a u Amanu je završila osnovnu, srednju školu i dvije godine šerjatskog fakulteta. Sestra Nasra je studirala u Libanu gdje je upoznala muža iz sela Orlje za kog se udala.

Godine 1991. zbog prijetnje eskalacije sukoba između Iraka i Izraela preko teritorije Jordana, Umeja je sa sestrom Fatmom izbjegla u selo Orlje kod Tutina, gdje se i upoznala sa budućim mužem Muftijom Muamerom Zukorlićem. Tri sestre su se udale u selo Orlje, dok je najstarija sestra Džemila udata u Ramali u Palestini.

S obzirom da su i Muamer i Umeja bili ista godina islamskog fakulteta, ona je nastavila sa mužem studije na Univerzitetu Emir Abdulkadir u Konstantini u Alžiru, koje je diplomirala i gdje je rodila sina Usamu.

Sa mužem i djecom je 1993. došla u Sandžak u vrijeme rata u Bosni i rata na Kosovu, kao i NATO bombardovanja Novog Pazara.

Rodila je četvoro djece, pored sina Usame imala je tri kćerke: Sedždu, Nedžmu i Medždu. Bila je domaćica i živjela život daleko od očiju javnosti.

Zahvaljujući Bošnjačkom DNK projektu čiji je koordinator bio, Usame je uspio da pronađe Umejinu majku Izolde 2021. godine na ljeto i da ih spoji nakon 50 godina od rastanka, nakon čega je ubrzo ostala bez muža muftije Muamera Zukorlića.

Preselila je nakon duge bolesti u Istanbulu. Iza sebe ostavila četvoro djece, sedmoro unučadi, sestre, majku, svekra i svekrvu.

SANDžaklija preporučuje

Šta naši urednici čitaju, gledaju i slušaju svake hefte. Prijavite se za Heftični Bilten i nikad više ne propustite velike priče.

Čitajte više

Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Search

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.