Palestinsku državu ostvariti kroz pregovore

"On vjeruje da se palestinska država treba ostvariti kroz direktne pregovore između strana, a ne kroz jednostrano priznanje", rekli su iz Bijele kuće.
Ilustracija: Wikimedia Commons
Ilustracija: Wikimedia Commons
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden) vjeruje da se palestinska država treba postići pregovorima, a ne jednostranim priznanjem, saopštila je Bijela kuća u srijedu nakon što su Irska, Španija i Norveška rekle da će priznati palestinsku državu ovog mjeseca.

Kako prenosi Rojters, iz Bijele kuće su saopštili da je Bajden snažan zagovornik dvodržavnog rješenja i da je to bio tijekom cijele karijere.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

“On vjeruje da se palestinska država treba ostvariti kroz direktne pregovore između strana, a ne kroz jednostrano priznanje”, rekli su iz Bijele kuće.

Španija, Irska i Norveška objavile su u srijedu da će 28. maja priznati nezavisnu palestinsku državu, na što je Izrael reagovao povlačenjem ambasadora iz tih država.

Nekoliko zemalja Evropske unije je proteklih sedmica dalo do znanja da planiraju da priznaju državnost Palestine, tvrdeći da je rješenje s dvije države ključno za trajni mir u regionu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je 10. maja palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

Glasanje je bilo globalno istraživanje podrške palestinskom nastojanju da postane punopravna članica UN-a , što je potez koji bi zapravo značio priznanje palestinske države, nakon što su Sjedinjene Američke Države prošlog mjeseca uložile veto u Savjetu bezbjednosti UN-a.

Palestinski pritisak za punopravno članstvo u UN-u došao je nakon sedam mjeseci rata između Izraela i Hamasa, kojeg SAD, EU i još neke zemlje smatraju terorističkom organizacijom, i u trenutku dok Izrael širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra nezakonitim.

Ujedinjene nacije već dugo podržavaju viziju dviju država koje žive jedna pored druge unutar sigurnih i priznatih granica.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.