Izaberi kako ćeš ići kroz život

Ovdje si došao samo da budeš iskušan i stavljen na ispit, i da se pokažu učinci tvoga rada na osnovu kojih ćeš biti ocijenjen, tj., nagrađen ili kažnjen.
allah-muhammad-spiral-thuluth-calligraphy-saadia-tenveer-e1641803146549-768x634
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Uzvišeni Allah, objavio je: ”Uzvišen je Onaj u čijoj je ruci vlast – On sve može! – Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; – On je Silni, Onaj koji prašta, Onaj koji je sedam nebesa jedna iznad drugih stvorio – ti u onome što Milostivi stvara ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak, zatim ponovo više puta pogledaj, pogled će ti se vratiti klonuo i umoran.” (El-Muk, 1-4.)

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sura El-Mulk je sura koja zaokuplja našu pažnju i nadahnjuje naše umove i srca prizorima carstva nebesa i Zemlje, te Božanske apsolutne vlasti i svemoći, čija se zadivljujuća ljepota i savršenstvo nimalo ne umanjuje zbog čestog gledanja, niti povećanja znanja, ili produbljivanja razumijevanja.

Naprotiv, onaj ko najviše razmišlja o carstvu nebesa i Zemlje, o ovim veličanstvenim prizorima, i čije srce je najprisutnije, on najjasnije vidi beskrajnu ljepotu, savršenstvo i svemoć Onoga Koji je stvorio ovo savršenstvo i u čijoj ruci je sva vlast.
Ovo zadivljujuće carstvo, na čijim horizontima se pojavljuje čovjek kao kruna Allahovog stvaranja, obavezuje ga da nauči i spozna stvari sa jasnim i mnogobrojnim dokazima koji su mu izneseni, te da spozna svrhu i cilj svoga postojanja, kako bi svoju zadaću izvršio na najbolji mogući način. I da zna šta će mu se desiti ako glavu okrene i ako ne bude slušao Onoga Koji ga je stvorio u najljepšem obliku i Koji mu je, iz Svoje neizmjerne milosti i dobrote, potčinio svo to carstvo koje gleda svojim očima i čijem savršenstvu se ne prestaje diviti.

Sura El-Muk počinje glagolom ”tebareke” (biti slavljen, biti blagoslovljen), koji se ponavlja i na početku sure El-Furkan u ajetima: ”Neka je uzvišen Onaj koji robu Svome objavljuje Kur’an da bi svjetovima bio opomena, Onaj kome pripada vlast na nebesima i na Zemlji, koji nema djeteta, koji u vlasti nema ortaka i koji je sve stvorio i kako treba uredio!” (El-Furkan, 1-2.) I ovaj glagol, kako navode komentatori Kur’ana, sugerira blagoslov, bereket i obilje bez granica.

Svrha i cilj ljudskog života

Odakle sam došao, zašto sam došao u ovaj život i kakva je moja uloga i zadaća u njemu? Ovo su pitanja koja najviše zaokupljaju ljude, i koja ih uznemiravaju i zbunjuju, a Onaj u čijoj ruci je sva vlast, odgovara na ova pitanja u suri El-Mulk, jasnim i kratkim riječima: ”Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati.” (El-Mulk, 2.)
Dakle, čovječe, tvoj Gospodar ti kaže da je stvorio smrt i život, i efekti i jednog i drugog će se pojaviti kod tebe i ti ćeš ih jasno osjetiti i vidjeti. Što se tiče smrti, koja je u ovom ajetu spomenuta prije života, znaj da je ona sredina tvog dugog puta i da ona nije čisto ništavilo, kao što misle zabludjele neznalice, već si od nje zapravo počeo (od nepostojanja) i njoj ideš u susret nakon izvjesnog vremena, i smrt je druga strana tvoje stvarnosti.

Da bi ta stvarnost bila ugodna i da bi bio sretan i zadovoljan njome, moraš popraviti drugi dio svoje stvarnosti, svoj život na dunjaluku. Ovdje si došao samo da budeš iskušan i stavljen na ispit, i da se pokažu učinci tvoga rada na osnovu kojih ćeš biti ocijenjen, tj., nagrađen ili kažnjen. Eto, to je svrha tvog postojanja i tvog iskušenja na ovom svijetu.

Uzvišeni Stvoritelj ti je podario sve ono što ti je potrebno da bi što ljepše postupao. Dao ti je razum, sluh, vid i srce da ih koristiš za ono zbog čega si stvoren. Prvo, da vjeruješ u Njega kao Sveznajućeg i Svemoćnog Gospodara, a da zatim to vjerovanje potvrdiš dobrim djelima, a da se sustežeš od loših djela i svega što je On zabranio.

Zatim, da putuješ zemljom i eksploatišeš blago koje je na njoj i u njoj pohranjeno, priznajući Allahovu dobrotu, zahvaljujući mu na nebrojenim blagodatima i ustrajavajući u činjenju dobrih djela, jer si svjestan da Allah, dželle šanuhu, sve čuje i sve vidi, i to je srž tvog dobročinstva i temelj uspjeha na oba svijeta. Da se bojiš Allaha u tajnosti, kad te niko od ljudi ne vidi.
Strah od Allaha u tajnosti je najteža stvar za nemarnog čovjeka. Stoga cijela ova sura podstiče na obnavljanje vjerovanja (iman), gledanje u nebeska prostranstva i razmišljanje o carstvu nebesa i Zemlje, te svemoći i sveznanju Onoga Koji ih je stvorio, da putem toga postigneš istinsku bogobojaznost i strah od Allaha, kome ništa nije skriveno. A kada dostigneš taj stepen, znaj da je to vrhunac vjerovanja i da te čeka neizmjerna nagrada, shodno ajetu: ”Onima koji se Gospodara svoga boje i kad ih niko ne vidi – oprost i nagrada velika!” (El-Mulk, 12.)

Nisu isti oni koji se idući spotiču i oni koji Pravim putem uspravno idu

Sura El-Mulk sadrži ilustrativne slike i primjere kako bi čovjeku pružila jasne dokaze koji ga podstiču da vjeruje i da se odazove naredbi Uzvišenog Allaha da mu bude pokoran. Ovi dokazi dotiču srce i podstiču um na razmišljanje, ne ostavljajući mogućnost za poricanje.

Uzvišeni Allah, objavio je: ”Da li je na ispravnijem putu onaj koji se idući spotiče ili onaj koji Pravim putem uspravno ide?” (El-Mulk, 22.) Tj., da li je na ispravnijem putu onaj koji se odazvao Allahovom pozivu i bio dosljedan svojoj čistoj prirodi i koji se, zajedno sa cijelim kosmosom, pokorava Uzvišenom Stvoritelju, i koji ide Pravim putem uspravno, dostojanstveno i nepokolebljivo, jer zna tačno svoj cilj, ili onaj koji je glavu okrenuo od svega toga misleći da može pobjeći, pa onda tumara u svojoj zabludi i neznanju, slijepog srca i očiju.

Stoga, neka svako izabere svoj put i način života. No, sigurno je da čovjek koji posjeduje zdrav razum i čistu prirodu (fitra) ne voli ništa drugo osim ispravnosti i normalnosti, tj., osim onoga što je u skladu sa zdravim razumom i neiskvarenom ljudskom prirodom, a to je put pokornosti Uzvišenom Allahu i slijeđenje upute koju je objavio.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.