Važnost snažne opozicije u Sjevernoj Makedoniji

Budući da sam feministkinja, osjećam da bi neko očekivao da komentarišem i predsjedničke izbore, odnosno da Sjeverna Makedonija po prvi put ima predsjednicu. Čestitam.
IMG_3827
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Izbori održani u Sjevernoj Makedoniji 8. maja su donijeli dvije značajne promjene, povratak VMRO-DPMNE na vlast, koji je pobijedio i na predsjedničkim i na parlamentarnim izborima. Štaviše, prvi put u 16 godina (22 ako zanemarimo vladu 2006-2008) DUI će zauzeti opoziciona mjesta u parlamentu. Željela bih da tvrdim da bi za dobrobit demokratije u zemlji bilo neophodno da DUI bude opozicija vladi koju vodi VMRO-DPMNE.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Prije svega, VMRO-DPMNE nije imao dobre rezultate u upravljanju. Njihov pad s vlasti došao je na kraju građanskih pokreta mobilisanih protiv njihove zloupotrebe vlasti i dvogodišnje političke krize. Sa 58 mandata u parlamentu, njihov položaj u vladi je stabilan i oni će držati vlast. Za razliku od dvije vlade predvođene SDSM-om prije njih, VMRO-DPMNE nije toliko zavisan od svog koalicionog partnera s kojim će vladati, tako da može izabrati VLEN, koaliciju stranaka etničkih Albanaca, koja je bila druga po broju osvojenih glasova u albanskom biračkog tijela. Međutim, VLEN će vjerovatno imati manje moći od DUI-a, manje nego što su stranke koje su sada u koaliciji imale pod vladom SDSM-a, što će značajno promijeniti način rada vlade. Prerano je govoriti u kom pravcu će ova promjena ići, ali bojazan da bi mogle krenuti po zlu je opravdana, posebno imajući u vidu da VMRO-DPMNE tek treba da se interno reformiše.

Ovdje dolazi DUI kao opozicija. Osigurali su 19 mandata u parlamentu, čime je postala druga (tačno, druga) stranka u zemlji, dakle potencijalni lider opozicije. SDSM je osigurao 18 mandata, dok su Levica i novopridošli ZNAM osigurali po 6 mandata. Levica i ZNAM nisu prijatelji ni DUI ni SDSM-u, zbog čega je opozicija prilično rascjepkana. DUI mora voditi snažnu opoziciju, sarađujući sa svojim bivšim vladajućim partnerom SDSM-om kako bi mogao osigurati bilo koju značajnu opozicionu snagu u parlamentu. Ako se koalicija sa VLEN-om dogodi kako je zamišljeno (moglo bi doći do propusta), nova vlada bi imala većinu od 71 od 120 mjesta. Potreba za jakom opozicijom, ako ne u brojkama, onda u naporima, važnija je nego ikad, s obzirom na to da je posljednji put VMRO-DPMNE imala toliku većinu od 80 mandata sa DUI-om nakon izbora 2014. godine, nakon čega je ubrzo Sjeverna Makedonija ušla u političku krizu. Ova konstatacija nije pozivanje i podsticanje na propast, već radije podsjetnik na lekciju iz prošlosti i poziv da se demokratija ne shvata olako.

Na kraju, DUI u opoziciji bi bio dobar za nju samu. Moraju se ponovo fokusirati i reformisati. Njihova dugovječnost u vladi plaćena je cijenom da stranka postane više tržišna nego politička. Evidentno je da je albanskim biračima potrebna alternativa, koja im na ovim izborima, nažalost, nije ponuđena. Ali Ahmeti bi trebao slušati i raditi na reformi stranke ako žele pobijediti na sljedećim lokalnim izborima, koji će biti prvi prijevremeni test. Oni su bili meta na ovim izborima, a VMRO-DPMNE i VLEN su mobilisali anti-DUI sentiment. Ako DUI želi da predstavlja etničke nevećinske zajednice u Sjevernoj Makedoniji, opozicija je jednako vrijedna fotelja da to učini i pokaže građanima da su njihovi interesi na prvom mjestu.

PS. Budući da sam feministkinja, osjećam da bi neko očekivao da komentarišem i predsjedničke izbore, odnosno da Sjeverna Makedonija po prvi put ima predsjednicu. Čestitam.

Međutim, među feministkinjama glasovi su bili tihi jer Gordana Siljanovska-Davkova ne zastupa nikakve feminističke principe ili vrijednosti. Njena retorika kao poslanice i predsjedničkog kandidata često su se temeljila na jeziku i politici isključivanja. Ostaje da se vidi koja vrsta predsjednika će izabrati da bude da bi napredovala.

Prevod: PCNEN

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.