Njemačka se suočava sa tužbom za genocid

Podbačaj Njemačke je tim više za osudu sa obzirom na to da je Njemačka sa Izraelom uspostavila privilegovani odnos, što bi joj omogućilo da pozitivno utče na ponašanje te zemlje.
Ilustracija: Nedd Flanders
Ilustracija: Nedd Flanders
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Njemačka se u ponedjeljak suočava sa optužbama Nikaragve na najvišem sudu Ujedinjenih nacija u Hagu da je “omogućavala počinjenje genocida” nad Palestincima vojnom i političkom podrškom Izraelu.

Nikaragva je tužila Njemačku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), zahtijevajući od sudija da hitnim mjerama spriječe Berlin da Izraelu dostavlja oružje i drugu pomoć, piše AFP.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Portparol njemačkog ministarstva inostranih poslova Sebastian Fischer rekao je novinarima uoči saslušanja: “Odbacujemo optužbe iz Nikaragve.”

“Njemačka nije prekršila niti Konvenciju o genocidu niti međunarodno humanitarno pravo i to ćemo u potpunosti da dokažemo pred Međunarodnim sudom pravde”, dodao je Fischer.

Nikaragva će u ponedjeljak da iznese svoje argumente, a Njemačka bi trebala odgovoriti dan kasnije.

U podnesku sudu na 43 stranice, Nikaragva tvrdi da Njemačka krši Konvenciju UN-a o genocidu iz 1948. godine, koja je donesena nakon holokausta.

“Slanjem vojne opreme i sada uskraćivanjem sredstava UNRWA-i (UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice)… Njemačka olakšava počinjenje genocida. Podbačaj Njemačke je tim više za osudu sa obzirom na to da je Njemačka sa Izraelom uspostavila privilegovani odnos, što bi joj omogućilo da pozitivno utče na ponašanje te zemlje”, navodi se u podnesku.

Nikaragva je zatražila od ICJ-a da donese odluku o “privremenim mjerama” – hitnim naredbama koje se izriču dok sud razmatra širi slučaj.

“Imperativno je i hitno” da sud naredi takve mjere sa obzirom na to da su u pitanju životi “stotina hiljada ljudi”, ističe se u argumentima Nikaragve.

ICJ je osnovan kako bi presuđivao u sporovima među nacijama i postao je ključni igrač u ratu između Izraela i Hamasa, organizacije koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označili kao terorističku, koji je izbio nakon napada 7. oktobra.

U drugom slučaju, Južnoafrička Republika je optužila Izrael za počinjenje genocida u Pojasu Gaze, što Izrael poriče.

U tom slučaju sud je naredio Izraelu da učini sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio genocidne radnje, a nedavno je pooštrio svoj stav, naredivši dodatne mjere kojima se Izrael obavezuje da pojača pristup humanitarnoj pomoći.

Odluke suda su obavezujuće, ali im nedostaje mehanizam provedbe. Na primjer, naredio je Rusiji da zaustavi invaziju na Ukrajinu, ali bezuspješno.

Nikaragva je zatražila pet privremenih mjera, uključujući da Njemačka “odmah obustavi pomoć Izraelu, posebno vojnu pomoć uključujući vojnu opremu”.

Takođe, poziva se sud da naredi Njemačkoj da “poništi svoju odluku o obustavi finansiranja UNRWA-e”.

Njemačka je u januaru navela da zaustavlja finansiranje u iščekivanju istrage izraelskih optužbi da je nekoliko članova osoblja UNRWA-e učestvovalo u smrtonosnom napadu 7. oktobra.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.