Salahuddin Ejjubi i zadnjih deset dana ramazana

Oslobađanje ovih tvrđava od krstaša, kod Allaha bolje od noćnog namaza u zadnjih deset dana ramazana u Damasku.
IMG_3786
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Znate li kako je Salahuddin Ejjubi proveo posljednjih deset dana ramazana 583. godine po Hidžri, nakon veličanstvene pobjede protiv krstaša u Bitki na Hittinu i vraćanja Kudsa (Jerusalima) i cijele Palestine u muslimanske ruke?

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Naime, nakon bitke na Hittinu u mjesecu rebi’ul-ahiru, 583. godine po Hidžri, Salahuddin je za nekoliko mjeseci povratio cijelu Palestinu, Jerusalim i druga velika područja. U drugoj polovini ramazana 583. godine po Hidžri, Sallahuddin Ejjubi opsjedao je više od 10 tvrđava na sjeveru Šama, u kojima su bili smješteni tzv. Hospitalci ili Ivanovci, najžešći kršćanski vitezovi i najtvrdokorniji u borbi protiv islama.

Kada se približilo posljednjih deset dana ramazana, kadija Behauddin ibn Šedad savjetovao je Salahuddinu da prestane sa opsadom tih tvrđava i vrati se u Damask kako bi posljednjih deset dana ramazana proveo u Damasku u ibadetu (u noćnom namazu i učenju Kur’ana).

Salahuddin Ejjubi je odgovorio svom kadiji da je oslobađanje ovih tvrđava od krstaša, kod Allaha bolje od noćnog namaza u zadnjih deset dana ramazana u Damasku.

I, zaista, čim je završio mjesec ramazan, Salahuddin Ejjubi osvojio je sve ove tvrđave, od kojih su najvažnije bile: Bagras, Derbsak, Al-Šagar, i druge.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.