Kamen temeljac za izgradnju džamije

Nije ista vrijednost ove zemlje do juče, otkako je postala vakufom i drugih dijelova zemlje koji nisu vakuf.
Postavljen kamen temeljac za izgradnju džamije u naselju Bukreš – Erozija_6614a1f4554c8.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

U novopazarskom naselju Bukreš, u mjestu poznatijem kao “Erozija”, postavljen je kamen temeljac za izgradnju džamije. Postavljanju kamen temeljca prisustvovala delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem. Na samom pocetku prisutnima se obratio glavni imam novopazarskog medžlisa Dženan ef. Kamešničanin uz poruku da Allahove kuće grade i održavaju oni koji u Njega uzvišenog istinski vjeruju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

“Novi Pazar će uskoro biti bogatiji biti bogatiji za još jednu džamiju u kojoj će se Allah uzvišeni obožavati i u kojoj će se Njemu na sedždu padati. Allaha molim da nagradi sve vas prisutne koji ste sebeb i inicijatori za izgradnju ove džamije. Sve vas koji gravitirate sa svojim kućama u okolini ove džamije, koja će biti vaš centar okupljanja i vama na usluzi biti”, kazao je glavni imam novopazarskog medžlisa Dženan ef. Kamešničanin.

Prisutnima se obratio i predsjednik Mešihata muftija dr Mevlud ef. Dudić. I danas su vakifi, navodi on, uvrstili sebe u red trajnih dobročinitelji dajući Allahu zalog za izgradnju još jedne kuće u kojoj će se On, Uzvišeni, obožavati.
“Naš Šemsudin Plojović, da ga Allah nagradi, je htio da od sebe i svoje porodice da zalog Allahu dž.š. za izgradnju džamije. Nije ista vrijednost ove zemlje do juče, otkako je postala vakufom i drugih dijelova zemlje koji nisu vakuf. Zato je za njega posebna čast i privilegija što se je on uvrstio u red naših vakifa. Molim Allaha da mu ukabuli i da mu pristane na oba svijeta, jer je to trajna sadaka i svi oni koji sebe kroz vakuf ugrade, oni su postali trajni dobročinitelji”, kazao je muftija dr Dudić.

“Jedna grupa vrijednih momaka sa ovog prostora izrazila je želju da u mjesecu Ramazanu otpočnemo sa izgradnjom džamije i to smo odradili onako kako dolikuje, projekat pripremili i, evo, želeći da zadobijemo ramazanske blagodati, danas smo ovdje da proučimo dovu poslije podne namaza i da ovo mjesto nikada više ne bude garib. Braćo, neka znate, tamo gdje nema Božje kuće to je mjesto garib i nije dozvoljeno živjeti u mjestu gdje nema džamije. Neki su se ljudi uvakufili i odlučili da budu dio ovog projekta, a ja vjerujem, ako Bog da, da ćemo već idućeg Ramazana namaz klanjati u ovoj džamiji”, istakao je muftija dr Dudić.

Dovu je na kraju proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.