Svaka ideja živi dok je živ ijedan njen protagonist

Sve emocije i komentari me drže i smatram osobnom nagradom za ono što je moj djed učinio i to je poruka da dobro ne može umrijeti i da svaka ideja živi dok je živ ijedan njen protagonist.
IMG_3780
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Nakon svjetske premijere dokumentarnog filma “Hako” na Martovskom Film Festivalu organiziran je razgovor s ekipom filma i umjetničkim direktorom Festivala. Razgovarano i o Festivalu odakle je i došao poziv za učešće filma “Hako”. Festival je jedan od najstarijih u Evropi, a u regionu sasvim sigurno.
-Na ovom Festivalu su se autori bavili gorućim društveno političkim temama u ondašnjoj Jugoslaviji. 80 filmova je danas premijerno prikazano u okviru svih programa, kaže umjetnički direktor Dejan Dabić.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Reditelj dokumentarnog filma “Hako” ističe da je pokretanje stare žute fotografije nešto što neprestano radimo u životu.
-To što smo radili, barem što se tiče publike, stigli smo do cilja da dođemo na najstariji Festival s iskustvom koji je u stalnom uzletu da bude mjesto gdje je samo učešće velika mogućnost. Ljudi se otimaju da dođu na Festival, kaže Josip Pejaković.
Činjenica da je film “Hako” došao u Beograd i prihvatanje filma od publike za protagonistu je od velikog značaja.
-Sve emocije i komentari me drže i smatram osobnom nagradom za ono što je moj djed učinio i to je poruka da dobro ne može umrijeti i da svaka ideja živi dok je živ ijedan njen protagonist, ističe Hako Duljević.

Almir Šahinović, producent naglašava da je pred publikom sinoć bio potpuno novi film-Svi smo poklekli pred pričom koja je bila skrivena 80 godina. Ne možete biti ravnodušni i svi smo ušli s idejom da promoviramo dobro. Komentari koje smo sinoć čuli od publike raznih profila, je da se identifikuju s ovom pričom, kaže Šahinović.

Zanimljivo da autorska ekipa iz BiH dolazi u Srbiju da pravi priču o životu ovdje.
-Odgovorno tvrdim u ime zemlje koju danas zovu bivša, ona nije bivša sve dok živi ijedan od nas. Ovog trenutka poruka je bitna da ode baš odavde s ovog Festivala, Zlo se ne može pobijediti zlom nego dobrotom koje ima u svim državama koje su danas samo krhotine od jedne zemlje koja je imala smisao, ķaže Pejaković naglašavajući da se politički sumrak mora mijenjati.

U filmu centralno mjesto ima poruka sve što posjeduješ daj da spasis život, a glavu daj da spasiš obraz.
-80 godina nakon svega svjedoci smo da je Bog donio presudu s kojom smo zadovoljni. Ne posezati za osvetom već vjerovati u Božju pravdu. Zagovaram pamćenje a posebno ističem da je poruka.

Ako nismo skloni pamćenju ne piše nam se dobro. Pisanje knjige, promocija, produkcija filma najbolji način su da mladima pošaljemo poruku da čuvaju vlastiti i tuđi obraz i njeguju čovjekoljublje, ističe Duljević.

Scenarij za igrani film kojeg radi Pejaković je pri kraju i to će biti nova epoha priče o ‘Haku”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.