Svaka ideja živi dok je živ ijedan njen protagonist

Sve emocije i komentari me drže i smatram osobnom nagradom za ono što je moj djed učinio i to je poruka da dobro ne može umrijeti i da svaka ideja živi dok je živ ijedan njen protagonist.
IMG_3780
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nakon svjetske premijere dokumentarnog filma “Hako” na Martovskom Film Festivalu organiziran je razgovor s ekipom filma i umjetničkim direktorom Festivala. Razgovarano i o Festivalu odakle je i došao poziv za učešće filma “Hako”. Festival je jedan od najstarijih u Evropi, a u regionu sasvim sigurno.
-Na ovom Festivalu su se autori bavili gorućim društveno političkim temama u ondašnjoj Jugoslaviji. 80 filmova je danas premijerno prikazano u okviru svih programa, kaže umjetnički direktor Dejan Dabić.

Reditelj dokumentarnog filma “Hako” ističe da je pokretanje stare žute fotografije nešto što neprestano radimo u životu.
-To što smo radili, barem što se tiče publike, stigli smo do cilja da dođemo na najstariji Festival s iskustvom koji je u stalnom uzletu da bude mjesto gdje je samo učešće velika mogućnost. Ljudi se otimaju da dođu na Festival, kaže Josip Pejaković.
Činjenica da je film “Hako” došao u Beograd i prihvatanje filma od publike za protagonistu je od velikog značaja.
-Sve emocije i komentari me drže i smatram osobnom nagradom za ono što je moj djed učinio i to je poruka da dobro ne može umrijeti i da svaka ideja živi dok je živ ijedan njen protagonist, ističe Hako Duljević.

Almir Šahinović, producent naglašava da je pred publikom sinoć bio potpuno novi film-Svi smo poklekli pred pričom koja je bila skrivena 80 godina. Ne možete biti ravnodušni i svi smo ušli s idejom da promoviramo dobro. Komentari koje smo sinoć čuli od publike raznih profila, je da se identifikuju s ovom pričom, kaže Šahinović.

Zanimljivo da autorska ekipa iz BiH dolazi u Srbiju da pravi priču o životu ovdje.
-Odgovorno tvrdim u ime zemlje koju danas zovu bivša, ona nije bivša sve dok živi ijedan od nas. Ovog trenutka poruka je bitna da ode baš odavde s ovog Festivala, Zlo se ne može pobijediti zlom nego dobrotom koje ima u svim državama koje su danas samo krhotine od jedne zemlje koja je imala smisao, ķaže Pejaković naglašavajući da se politički sumrak mora mijenjati.

U filmu centralno mjesto ima poruka sve što posjeduješ daj da spasis život, a glavu daj da spasiš obraz.
-80 godina nakon svega svjedoci smo da je Bog donio presudu s kojom smo zadovoljni. Ne posezati za osvetom već vjerovati u Božju pravdu. Zagovaram pamćenje a posebno ističem da je poruka.

Ako nismo skloni pamćenju ne piše nam se dobro. Pisanje knjige, promocija, produkcija filma najbolji način su da mladima pošaljemo poruku da čuvaju vlastiti i tuđi obraz i njeguju čovjekoljublje, ističe Duljević.

Scenarij za igrani film kojeg radi Pejaković je pri kraju i to će biti nova epoha priče o ‘Haku”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.