Španija planira da do jula prizna palestinsku nezavisnost

Sanchez je u Briselu 22. marta razgovarao sa premijerima Irske, Slovenije i Malte koji su najavili priznanje Palestine "kada se stvore odgovarajuće okolnosti".
Creative Commons
Creative Commons
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Španski premijer Španije Pedro Sanchez rekao je u utorak novinarima da će Španija do jula da prizna nezavisnost Palestine, a da će u idućem periodu to isto da učine i druge zemlje, prenose strani mediji pisanje španske novinske agencije EFE.

Sanchez je trenutno na turneji po Bliskom istoku tokom koje će da posjeti Jordan, Katar i Saudijsku Arabiju.

On je tokom prvog dana neformalno razgovarao u Amanu sa španskim novinarima kojima je rekao da njegova lijeva vlada namjerava da prizna Palestinu u iduća tri mjeseca, a da bi se uskoro mogla da “stvori kritična masa” unutar Evropske unije pa da to učine i druge zemlje.

Sanchez je u Briselu 22. marta razgovarao sa premijerima Irske, Slovenije i Malte koji su najavili priznanje Palestine “kada se stvore odgovarajuće okolnosti”.

Izrael je poručio tim zemljama da “nagrađuju terorizam” i da bi to smanjilo izglede za pregovore oko situacije u Pojasu Gaze.

Evropska unija i arapske države su u zajedničkoj deklaraciji prošlog novembra navele da je jedino moguće rješenje sukoba ono sa dvije međusobno priznate susjedne države.

Izrael odbija to rješenje i nastavlja sa okupacijom Zapadne obale i opsadom Pojasa Gaze.

Španija mjesecima promoviše ideju o održavanju međunarodne mirovne konferencije sa koje bi Izrael i Palestina otišle međunarodno priznate. Sanchez je ranije ponudio Madrid kao sjedište te konferencije.

Palestinu je do sad priznalo 139 zemalja svijeta.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.