Psihoterapija u savremenom životu

Osećaj otuđenosti sve više postaje dominantan u današnjem društvu, predstavljajući suštinski izazov za mentalno zdravlje pojedinca.
Ilustracija: Sophia Georgopoulou
Ilustracija: Sophia Georgopoulou
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U današnjem ubrzanom i tehnološki naprednom svetu, psihoterapija više nije tabu tema o kojoj se malo zna. Dok se naš način života menja, tako se i naše potrebe menjaju pa je i interesovanje za ovu vrstu podrške sve veće. Šta je do toga dovelo i da li je psihološka podrška i psihoterapija danas neophodnija nego ranije? 

Promene u stilu života i njihov uticaj

U savremenom društvu, brzina života je neuporediva sa bilo kojim prethodnim periodom. Tehnološki napredak i globalizacija doveli su do ubrzanja ritma života, konstantne povezanosti putem društvenih mreža i stalne dostupnosti informacija. Ovaj način života često dovodi do stresa, anksioznosti i depresije kod pojedinaca, posebno kod mladih ljudi koji se suočavaju sa pritiscima obrazovanja, zapošljavanja i socijalizacije. Današnji roditelji često žive sa velikim nivoom stresa. Pored radnog vremena koje ostavlja veoma malo slobodnog vremena, potrebe modernog života u potrošačkom društvu konstantno rastu. Svakodnevni život često izgleda kao jurnjava  a postavljanje prioriteta sve teži zadatak za mnoge pojedince i porodice. 

Pritisak uspeha i perfekcionizam

Savremeno društvo često postavlja visoke standarde uspeha, kako u akademskim, tako i u ličnim i profesionalnim dostignućima. Mladi se često suočavaju sa pritiskom da postignu izvanredne rezultate u školi, na fakultetu ili na poslu. Prisutnost i povezanost putem društvenih mreža može dovesti do pritiska da se pokažu u najboljem svetlu izazivajući osećaj nedovoljnosti i potrebu sa postizanem neprirodnih standarda kroz upoređivanje sa drugima. To sve zajedno neretko dovodi do stresa, nezadovoljstva, sniženog samopouzdanja i samopoštovanja.

Otuđenost u društvu

Osećaj otuđenosti sve više postaje dominantan u današnjem društvu, predstavljajući suštinski izazov za mentalno zdravlje pojedinca. Iako tehnološki napredak omogućava neverovatnu globalnu povezanost, istovremeno doprinosi sve većem udaljavanju od dubljih i autentičnijih veza sa ljudima u našem neposrednom okruženju.U svetu gde su virtuelne interakcije postale norma, često se gubi suština pravog međuljudskog kontakta. Upućeni smo na lajkove, komentare i virtuelne poruke, dok istovremeno gubimo sposobnost da osetimo i izražavamo dublje emocije u stvarnom vremenu. Ova površna povezanost može stvoriti iluziju društvene podrške, dok zapravo ostavlja pojedinca osećajem praznine i usamljenosti.

Pozitivna strana medalje

Tehnologija je donela revoluciju u načinu na koji pristupamo informacijama i stvaramo veze sa drugima. Jedna od ključnih prednosti je ta što nam omogućava lako pristupanje informacijama i novim saznanjima. Bez obzira na to gde se nalazimo, putem interneta možemo pristupiti obilju resursa, učiti nove veštine i razvijati se, čak i ako nemamo takve mogućnosti u našem lokalnom okruženju.

Osim toga, omogućava nam da se povežemo sa ljudima širom sveta koji dele naše interese i vrednosti što pozitivno utiče  na usamljenost i na situacije kada u okruženju zaista ne postoji razuvanje i podrška za određene situacije. 

Kada prepoznamo da nam je potrebna podrška u očuvanju mentalnog zdravlja, tehnologija takođe može biti od pomoći. Psihoterapija online postaje sve popularnija opcija za ljude koji su suočeni sa izazovima kao što su anksioznost, depresija ili stres. Putem video poziva ili online platformi, možemo dobiti kvalitetnu terapijsku podršku iz udobnosti svog doma, bez potrebe za putovanjem ili susretom licem u lice sa terapeutom. Ova praktičnost i pristupačnost čini psihoterapiju dostupnijom nego ikad pre, omogućavajući nam da brinemo o svom mentalnom zdravlju na način koji je fleksibilan i prilagođen našim potrebama. Psihoterapija online ili uživo pruža siguran prostor gde pojedinac može istražiti korene svog problema i razviti strategije za izgradnju autentičnih i dubokih veza sa sobom i drugima. Kroz terapijski proces, osoba može naučiti kako da prevaziđe blokade koje sprečavaju bliskost i kako da izgradi zdrave i održive odnose. Psihoterapeut služi kao vodič i podrška na putu ka pronalaženju prave povezanosti i dubljeg zadovoljstva u životu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.