Otvaranje 29. MODULA MEMORIJE

Njegove fotografije tematiziraju svakodnevni život i stradanje čovjeka u Sarajevu u periodu opsade, kroz 4 godine agresije.
U četvrtak otvaranje 29. MODULA MEMORIJE izložbom fotografija ‘Sarajevo – grad ljubavi i stradanja’ DANILA KRSTANOVIĆA_660b4802c1dd1.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Izložba fotografija kojom će u četvrtak, 4. aprila, biti otvoreno ovogodišnje 29. izdanje kulturološkog programa Modula Memorije jeste izložba jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih ratnih fotografa Danila Krstanovića. Izložba će biti otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH u 18 sati, a tom prilikom će biti organizovana i dodjela Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja, koja će posthumno biti dodijeljena upravo Danilu Krstanoviću.

U okvir izložbe, simboličkog naslova Sarajevo – grad ljubavi i stradanja, bit će predstavljen dio opusa ratnih fotografija Danila Krstanovića iz perioda opsade Sarajeva. Njegove fotografije tematiziraju svakodnevni život i stradanje čovjeka u Sarajevu u periodu opsade, kroz 4 godine agresije. Naziv izložbe je izveden upravo iz Krstanovićevih intervjua u kojima govori o Sarajevu kao gradu ljubavi i gradu stradanja, objašnjavajući zbog čega je osjećao dužnost da fotografiše u najtežim historijskim trenucima njegovog postojanja.

Direktor J.U.MES-a, Nihad Kreševljaković, govoreći o tome zašto baš Krstanovićem ove godine otvaramo, kaže: Danilo Krstanović nije bio samo bio fotograf; bio je svjedok vremena, istine i ljudske snage. Njegove fotografije ostaju kao podsjetnik na važne trenutke u historiji, ali i kao inspiracija za buduće generacije fotografa. Pogledajte dobro Danilove fotografije jer će one u budućnosti biti neizostavni dio slike o vremenu u kome smo živjeli. Za kraj, Danilov doprinos Sarajevu nije bio samo profesionalan. Na jednoj od fotografija vidimo ga i kako pomaže ranjenoj ženi. Bio je čovjek velikog srca, poznat po svojoj smirenosti i skromnosti. Kroz svoj rad i osobnost, inspirirao je mnoge kolege i ljude oko sebe, ostavljajući neizbrisiv trag u njihovim srcima.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.