Rekonstrukcija kuće Mujage Komadine

Valja podsjetiti i na nikada ispunjeni dogovor Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine kojim bi se kuća obnovila i postala Gradska kuća.
Mostar se priprema za rekonstrukciju kuće Mujage Komadine_65f7815da8ba7.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Grad Mostar prijavio je projekt obnove kuće Mujage Komadine na IPA fondove, doznaje portal Bljesak.info. Tako bi Grad, uz predviđena vlastita sredstva, krenuo s rekonstrukcijom ove historijske zgrade na mostarskoj šetnici. Obnova ove zgrade čeka se desetljećima i još uvijek nije poznato koja bi joj bila namjena.

Riješeno vlasništvo u desetom mjesecu prošle godine spor oko vlasništva kuće Mujage Komadine, odnosno nekadašnje knjižnice u Mostaru, riješen je i kuća pripada Gradu.  Mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, rekao je tada kako je bilo sporno vlasništvo, odnosno pripada li taj objekt Sveučilištu, Univerzitetu ili Gradu. Sud je jasno rekao da je to gradski objekt nakon čega smo mi krenuli u određene aktivnosti, rekao je to mostarski gradonačelnik Mario Kordić u podcastu portala Bljesak.info.

Grad je, kako navodi, prikupio određena finansijska sredstva ali da to nije ni blizu onome koliko će trebati da cijeli projekt bude završen. Kako je Kordić naglasio plan je ponovo napraviti nešto u kontekstu biblioteke.

Valja podsjetiti i na nikada ispunjeni dogovor Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine kojim bi se kuća obnovila i postala Gradska kuća. Naime, krajem septembra 2010. godine tadašnji ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković i vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu održali sastanak u New Yorku gdje se govorilo i o ovome projektu. Tada je najavljeno da se u gradu Mostaru pokrene pilot-projekt kroz aktivnosti koje će uključiti Gradsku kuću i Muzičku školu. Međutim, projekt još uvijek nije realiziran.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.