Apel za zaštitu južnog bedema Novopazarske tvrđave!

Ni jedan Zavod za zaštitu spomenika nije dozvolio sanaciju dok se ne utvrde uzroci urušavanja.
IMG_3772
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Povodom informacije da je za sutrašnju sjednicu Skupštine Grada Novog Pazara planirano izglasavanje prijedloga koji se tiče davanja pod zakup Bezistana određenom licu ili firmi na trideset godina, Resor za kulturu Stranke pravde i pomirenja smatra da je taj prijedlog još jedan atak na bosnjačku kulturu u najtežem obliku i poziva da se odustane od te ideje, smatrajući taj postupak skrnavljenjem objekta o kom direktno vodi brigu Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

 U nastavku teksta prenosimo u cijelosti stručnu analizu koju je obavio Resor za kulturu SPP, a tiče se pitanja Bezistana (Južni bedem Novopazarske tvrđave).

Južni bedem je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Po odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, kulturno-historijski spomenici su u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Republičke građevinske inspekcije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Prvenstveno se radi o tome da grad ili opština nemaju potpunu ingerenciju nad južnim bedemom i ne mogu donositi odluke koje se tiču zakupa, bez odobrenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Taj postupak može imati krivično-pravne posljedice.

Analizom je utvrđeno da je južni bedem u novopazarskom parku u veoma krhkom i lošem stanju. Nebezbjedno je boraviti u objektu koji je naslonjen na zid bedema jer on nema više „statičku moć“ i u slučaju daljeg opterećenja može doći do kompletnog urušavanja južnog bedema, a uzimajući u obzir da se nalazi u samom centru grada gdje orbitira veliki broj ljudi, dolazimo do zaključka da to može dovesti do ugrožavanja ljudskih života. Upozoravamo da se ne mogu graditi ni montažni ni demontažni objekti na prostoru Bezistana jer se narušava ambijentalna cjelina i uništava bedem.

Podsjećamo da ni jedan Zavod za zaštitu spomenika nije dozvolio sanaciju dok se ne utvrde uzroci urušavanja. Naš tim smatra da je glavni uzrok urušavanja nenamjensko korišćenje Bezistana u svrhu aktivnosti koje totalno odudaraju od kulturnih vrijednosti.

Pozivamo da se, kako je i najavljeno, odradi sanacija i rekonstrukcija južnog bedema, po redoslijedu kojim nalažu pravila nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika, i to prvenstveno arheološka iskopavanja, a nakon toga stručno urađena sanacija i vraćanje u prvobitni oblik i izgled bedema te da se odustane od njegovog daljeg uništenja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.