Ovo nije pritisak već vapaj za slobodu

Trebalo je vjerovatno i ranije da reagujemo na ovaj način kao što smo sad reagovali ali sve smo željeli rješiti unutar institucija.
REVOLT – Relevantni mediji iz Novog Pazara odbili novac sa konkusa_65f05fa4e2170.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Iako se već godinama govori da je Novi Pazar najbolji primjer kako sufinansiranje medijskih projekata ne treba izgledati i na ovom konkursu najviše sredstava dodijeljeno je jednom mediju, Regionalnoj televiziji 32,25 miliona dinara i dodatnih 800.000 dinara produkcijama njihovih novinara. U znak prostesta šest medija iz Novog Pazara odbilo je prihvatiti sredstva. Sandžak TV vratit će 1,3 miliona dinara.
–Nepravedno je da jedan medij uzima 80 posto sredstava dok ostali oko 10 posto, kaže Salahudin Fetić, STV.

“A1tv.net” vraća 900 hiljada. Njen urednik ističe da su prošle godine upozoravali da je neravnopravna raspodjela novca iz Gradskog budžeta.
–Ovo nije pritisak. Ovo je vapaj za slobodu medija i za ono što bi trebalo da ima svako demokratsko društvo, kaže Enes Radetinac “A1tv.net”

Radio Sto plus odriče se 400 hiljada dinara.
–Trebalo je vjerovatno i ranije da reagujemo na ovaj način kao što smo sad reagovali ali sve smo željeli rješiti unutar institucija, ističe Nikola Kočović iz Radia Sto plus.

I ranije su se obraćali strukovnim udruženjima, međunarodnim organizacijama ali već devet godina nema nikakvih promjena u praksi raspodjele novca iz Gradskog budžeta Novog Pazara za medijske projekte.

–Moram naglasiti, s obzirom da se i o tome polemiše da hoćemo da uzmemo nečiji hljeb, da ne brinemo za ljude iz RTV Novi Pazar, to uopšte nije tačno. Mi se samo borimo za ravnopravnu podjelu sredstava, ističe Radetinac.

Urednici šest novopazarskih medija poručuju da će i bez sredstava nastaviti profesionalno s radom.
–Stigli smo do kraja. Nemamo više gdje, riješili smo dići glas da ovo više ne vodi ničemu. Svi su ukazivali na to, ne samo mi, medijski stručnjaci iz Beograda da je Novi Pazar najbolji primjer kako ne treba izlgedati sufinansiranje medijskih projekata. Mi više nismo željeli učestvovati i davati legitimitet ovakvim konkursima na kojima se jednom mediju daje preko 80 posto sredstava a svima nama mrvice i mislimo da taj medij ne vrijedi pet, šest puta više nego svi ostali mediji zajedno, poručuje Kočović.

Borbu nastavljaju, ne samo kroz pravne forme, već i upoznavanje s problemom domaće i međunarodne javnosti
–Najvažnije je to što se okupilo šest medija oko zajedničkog problema i uprkos nekim razlikama svi se ujedinili na putu ostvarivanja svojih prava, naglašava Fetić.

Također, “Free media” vratit će 700 hiljada dinara, “Glas islama” 250 hiljada i “Takt Info” 200 hiljada dinara.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.