I ovog Ramazana hafiska mukabela i teravija sa hatmom

Nekada smo morali dovoditi hafize sa strane, ali danas mi imamo naš kadar, naše hafize koji kvalitetno izvršavaju ramazanske aktivnosti.
Malić: I ovog Ramazana hafiska mukabela i teravija sa hatmom_65f10926e19aa.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Najveća posebnost mjeseca Ramazana jeste što je to mjesec Kur’ana.  Shodno tome Medžlis IZ-e Novi Pazar i Škola Kur’ana Časnog i ovog Ramazana pripremili su niz vjerskih aktivnosti.

„To je mjesec u kojem je Poslanik a.s. sa melekom Džibrilom svakodnevno učio Kur’an gdje se navodi da je melek Džibril svake godine dolaziku Muhamedu a.s. i zajedno učili Kur’an“, rekao je direktor Škole Kur’ana Časnog Irfan Malić.

U dvije novopazarske džamije, Arap i Hajrudin (Paričkoj) učiće se hafiska mukabela.
„To znači da hafizi pred džematom uče cijeli Kur’an napamet. Zadnjih godina dosta džemata zna da uči Kur’an, s obzirom da je Škola Kur’an edukovala veliki broj vjernika koji sada znaju čitati Kur’an. Mukabla se održava prije podne namaza u Arap džamiji i nakon ikindije namaza Hajrudin džamiji na Paricama.

Također, pored mukabele tu su teravije sa hatmom, gdje naši hafizi u dvije novopazarske džamije klanjaju teraviju sa hatmom, to znači da na teravijama prouče cijeli džuz i na kraju ramazana prouče cijeli Kur’an. Teravije sa hatbomom bude u Arap i Sinan-begovoj džamiji. Nekada smo morali dovoditi hafize sa strane, ali danas mi imamo naš kadar, naše hafize koji kvalitetno izvršavaju ramazanske aktivnosti“, naglasio je Malić.

Pozvao je sve vjernike da se pridruže i podrže ovaj projekat IZ.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.