Svjetlost Ramazana – mjeseca koji obasjava Crnu Goru

U duhu svetosti Ramazana, mjeseca milosti i oprosta, posebno se prisjećamo i molimo za našu postradalu braću i sestre u Palestini i pojasu Gaze.
Ilustracija: Ivana Stojanović
Ilustracija: Ivana Stojanović
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dragoj braći i sestrama, prijateljima duše i suputnicima vjere Allahove; Albancima, Bošnjacima, Romima, Egipćanima i svim dragim pripadnicima islamske vjere kako u srcu Crne Gore, tako i daleko izvan njenih plavih granica, kao i poštovanom Mešihatu Islamske zajednice u Crnoj Gori, našoj dragoj braći u dijaspori sa najdubljim osjećajima poštovanja i bratske ljubavi, upućujem iskrene želje za srećan i blagoslovljen početak svetog mjeseca Ramazana.

U ovom svetom mjesecu, kada se nebo dodiruje zemlju, a srca vjernika otvaraju u iščekivanju božanske milosti, neka nas podsjetnik bude iz svete knjige Kur’ana, “O vi koji vjerujete, post je vam propisan kao što je bio propisan onima prije vas, da biste bili bogobojazni“ (Al-Baqara, 183), vodi kroz dane i noći ovog blagoslovljenog perioda. Neka ovaj ramazan bude vrijeme duhovnog preispitivanja, zajedništva i duboke zahvalnosti.

U duhu bogatstva naše različitosti, neka svjetlost i svetost Ramazana obasja puteve razumijevanja, tolerancije i ljubavi među nama i svim narodima Crne Gore. Neka vam ove blagoslovljene dane ispune miris iftara koji se širi ulicama naših gradova, zvuk ezana koji odzvanja našim dolinama i gorama i vizija zajedničke budućnosti u kojoj poštovanje i bratska ljubav cvjetaju.

Kako putujemo ovim svetim mjesecom, neka nas vodi misao iz Kur’ana, “Allah je sa onima koji strpljivo podnose“ (Al-Baqara, 153), podsjećajući nas na snagu strpljivosti, vjere i nepokolebljivog povjerenja u Allahovu milost.

U duhu svetosti Ramazana, mjeseca milosti i oprosta, posebno se prisjećamo i molimo za našu postradalu braću i sestre u Palestini i pojasu Gaze. Neka ih, u ovim danima duboke duhovnosti i obnove, Svemogući Allah sačuva od svakog zla i neprijateljskih namjera. Neka im ovaj blagoslovljeni mjesec donese olakšanje, mir i nadu u bolje sjutra. Molimo da im svjetlost Ramazana bude vodič kroz teškoće, izvor snage i utjehe u njihovim iskušenjima. Neka im Allahov blagoslov i zaštita budu stalni saputnici, neka ova sveta vremena probude svijest svijeta o važnosti mira, suživota i međusobnog poštovanja. U ovom mjesecu, đe svaka dobra djela imaju posebnu težinu, neka naše molitve i dobra djela doprinesu olakšanju njihovih patnji i donesu svjetlo nade u mračne kutke njihovih života.

Neka moja voljena Crna Gora u ovom blagoslovljenom mjesecu Ramazana zasija kao svjedok i svetionik poštovanja i bratske ljubavi prema našoj islamskoj braći i sestrama. U vrijeme kada se ljudske vrline poput darežljivosti, strpljivosti i saosjećanja uzdižu, neka naša zemlja bude primjer kako suživot, multikultura i zajedničke vrijednosti čine čvrst temelj na kojem se gradi snažno i harmonično društvo.

U duhu Ramazana, vrijeme kada se srca otvaraju i duše čiste, neka Crna Gora bude mjesto đe se različitosti ne samo prihvataju nego i slave. Neka naše različite kulture i tradicije budu mostovi koji nas povezuju, a ne zidovi koji nas razdvajaju. U ovom svetom mjesecu, podsjetimo se da je bogatstvo naše zemlje upravo u njenoj kulturnoj i vjerskoj raznovrsnosti. Mudrost koja me vodi i koju želim podijeliti povodom Ramazana jeste: “Prava ljepota društva leži u harmoniji različitosti, u sposobnosti srca da prepoznaju svetost u svakom biću i vjerovanju. Neka Ramazan bude vrijeme kada te različitosti proslavljamo kao najdragocjenije blago, podsjećajući nas da su naši mostovi ljubavi i razumijevanja ono što nas zaista čini ljudima.“

Neka ovaj Ramazan bude period kada naša voljena Crna Gora još više zablista kao primjer tolerancije, međusobnog poštovanja i zajedničkog života u miru i blagostanju, istinski odražavajući bogatstvo i ljepotu našeg multikulturnog društva.

Dok pozdravljamo Ramazan sa nadom i radosti, neka naša djela, molitve i post budu primljeni, a naše greške oproštene. Neka nas ovaj sveti mjesec osnaži, obnovi i učvrsti u vjeri, bratstvu i međusobnom poštovanju, težnji ka boljem, pravednijem i milosrdnijem svijetu. Sa iskrenim željama za mir, blagostanje i sreću, neka vas sve blagoslovi neiscrpna božanska milost u mjesecu Ramazanu i uvijek. Amin!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.