Čuvajmo našu jedinu domovinu i igrajmo šahovsku igru

Tako bih i volio kada bi Konjic bio glavni grad ove naše domovine.
Milan
Ilustracija: Sandžaklija
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kakve li slučajnosti, da se u sunčanoj ljepoti ovoga dana, “DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE” okupimo kao šahisti, mi građani ove nam jedne i jedine slavne domovine Bosne i Hercegovine.

U podnožju istorijske planine Igmana, u divnome gradu Konjicu, na zajedničkoj teritoriji između moje Bosne, u kojoj sam se i rodio i lijepe sunčane Hercegovine, u koju sam kao stručnjak došao još daleke 1970. godine, na izgradnju aluminijskoga giganta.

Upravo, ovim povodom državnosti, naše drage domovine, naši izuzetno vrijedni i pametni šahisti našeg grada Konjica organizuju već tradicionalni, internacionalni šahovski turnir već 13-ti put.

Po uzoru i sjećanjima ličnosti, sa pažnjom i svečanim prilikama, kakvi su ovi dani u Konjicu, našeg velikog i nezaboravnog državnika i šahistu, druga nam Tita, sa izuzetnim emocijama i neizmjernim zadovoljstvom, mi šahisti mgli smo evocirati i dvije izuzetne idilične poruke i pouke:

GENS UNA SUMUS ( jedan smo rod ), kako je usvojila i svjetska šahovska organizacija FIDE, i druga je naša, upravo i životna poruka našeg Tita:

“Čuvajte nam bratstvo i jedinstvo, kao zjenicu oka svoga.”

Dok su naši šahisti uspjeli sačuvati svoju poruku, dotle, nažalost, naši građani nisu uspjeli sačuvati i Titovu poruku, bratstva i jedinstva.

GENS UNA SUMUS /JEDAN SMO ROD /

Zato, uz ove dane svečanoga trenutka posvećenog našem DANU DRŽAVNOSTI, upravo šahisti Konjica, sa njenim rukovodstvom i gradom Konjicom kao pokroviteljem, ove dostojne, afirmativne i veoma sadržajne igre u dobroj organizaciji šahovskog kluba “Igmana” organizovali su ovaj tradicionalni turnir.

Uz masovne isvečane trenutke, na početku turnira, sa prisutnim brojnim, šahistima, domaćini sa Gradonačelnikom, gospodinom Osmanom Ćatićem, uz svečane čestitke, povlači i prvi potez na prvoj šahovskoj ploči, čime je označen i početak borbe na 64 polja.

Za mnoge šahiste šah je bio kao život, život je borba i šah je borba.

Život je lijep i šah je lijep.

Da bi u životu i radu bili srećni i uspješni, nužno je savladati i brojne vještine, znati poredati priopritete i logičnim redom ih riješavati, a sve to važi i za šah. Mnogi detalji određuju život, kao što i mnogi faktori su na šahovskoj ploči.

Alfa i omega šahovskih aktivnosti i rad kluba “Igman” sa uspješnim takmičenjem u najvišem državnom prvoligaškom rangu, temelji se uz afirmativne šahovske ličnosti, ljudine doktora i direktora turnira Sulejmana Mulića i predsjednika kluba, društvenog aktivnog pravnika Naila Karljeušića, sa saradnicima i hvala im od srca i razuma.

Gradonačelnik Konjica, gospodin Osman Ćatić svečano pozdravlja sve prisutne šahiste i goste, uz prisustvo glavnih organizatora direktora turnira doktora Sulejmana Mulića i predsjednika ŠK Igman, gospodina Naila Kraljušića i doajena šahovske igre, magistra Milana Jovičića, a zatim i vuče prvi potez na šahovskoj ploči:

Pod budnim okom glavnog sudije turnira gosp. Mirze Miralema i direktora turnira doktora Sulejmana Mulića, turnir je otvoren.

Odziv je bio izvrsan, za svaku pohvalu, uz krasnu organizaciju domaćina, u uslovima “Fišerovskim” što znači prekrasna, velika i dobro osvjetljena sala hotela Grand.

Naši šahisti veoma dobro znaju šta su to Fišerovi uslovi za igru, a Fišer je bio naš genijalac i svjetski prvak i velemajistor za uzor, imao je uvijek opravdano kod organizatora i FIDE svoje principijelne uslove za svaku igru, čime je istinski uveliko doprinio afirmaciji i odnosu prema šahistima i njihovim uslovima za igru, od prostora i osvjetljenja do fadekvantni nagradnih fondova.

Upravo su to naši vrli domaćini ŠK Igman u Konjicu sve ispoštovali sa izvrsnom organizacijom i svim uslovima za igru. Bravo i velika iskrena zahvalnost.

Koristim priliku, pozivajući se na našu starinsku izreku: “Lako Vam je direktore Sulejmane i predsjedniče Naile (malo šale) biti dobri domaćini, kada Vam je Gradonačelnik, poštovani Osman Ćatić pokrovitelj in a uslluzi sa svojom upravom, jer imaju sluha za šah i šahiste, te njima svim i njemu lično posebno priznanje i iskrena zahvalnost, neka tako i nastavi, sve u cilju afirmacije i uglednog i ponosnog grada Konjica. Kao mostarski Sarajlija, rođen u Sarajevu ali dugogodišnji stanovnik Mostara, meritorno i iskreno za moju čitalačku javnost pišem i ističem, da se niti Sarajevo a niti Mostar, ne mogu uporediti sa divnim i mirnim, harmoničnim, veoma prijatnim građanima, grada Konjica.

Tako bih i volio kada bi Konjic bio glavni grad ove naše domovine.

Spremni su i pehari sa bogatim nagradnim fondom, kako za pobjednike, isto tako i za brojne učesnike ovoga turnira.

Posebno, što me lično raduje, kao bivšeg profesora na Elektrotehničkoj školi u Mostaru, obrazujući generacije budućih stručnjaka, što sam sa njima upražnjavao i šahovske simultanke, nastojeći u odgoju naše mladeži i njihovim roditeljima dati do znanja Koliko im je značajno i afirmativno, kao njihova briga i angažovanje da im djeca upražnjavaju ovu igru, da budu sutra pravi ljudi.

Zato me i raduje prisustvo na ovome turniru znatan broj mladih osoba, od pionira do zrelih omladinaca, na njima je naša budućnost u svakome pogledu, kada je u pitanju i domovina i šahovska igra.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.