Narodna biblioteka “Dositej Obradović” promovisala knjigu “Svjedoci”

Zbirka je veoma zanimljiva iz tog aspekta, da je upravo nastala u vreme ratnih događanja i da je ona jedan svojevrsni dokument u stihu tako reći, o onome što se događalo u periodu 1992 – ’95. godina.
Narodna biblioteka “Dositej Obradović” promovisala knjigu “Svjedoci”_65da7845e8fde.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nakon potpisa o sporazuma o saradnji između Narodne blioteke “Dositej Obradović” u Novom Pazaru i Narodne biblioteke “Mostar” iz Mostara, održana je promocija autobiografske knjige pesama “Svjedoci” autora i direktora Mostarske biblioteke Omera Mičijevića. Promocija je okupila veliki broj ljubitelja knjige.

Narodna biblioteka “Dositej Obradović” bogatija je za još jednu izvanrednu knjigu pesama. Promocija ove knjige, koja je okupila veliki broj ljubitelja književnosti, izazvala je brojne emocije. Ova zbirka pesama je u stvari ratna hronika jednog čoveka koji je preživeo rat u Mostaru.

“Specifičnost ove knjige jeste u tome, da je ona nastajala u ratnom periodu. Nju je pisao dječak od 16 pa do 19 godina. Kao učesnik rata i ona predstavlja svojevrsni poetski dnevnik. Sjećanja na moje najbliže koje sam izgubio u ratu. Na moje ratne drugove koji su takođe poginuli u ratu. Na neka moja promišljanja. Specifičnost je u tome da je to rukopis koji je bio zagubljen i u vremenu korone sam ga pronašao negde u starim papirima. Objavljen je bez ikakvih naknadnih intervencija”, kazao je autor knjige Omer Mičijević.

“Zbirka je veoma zanimljiva iz tog aspekta, da je upravo nastala u vreme ratnih događanja i da je ona jedan svojevrsni dokument u stihu tako reći, o onome što se događalo u periodu 1992 – ’95. godina. Inače gospodin Mičijević je učinio nešto što je veoma dragoceno, da nije dozvolio nikakvu intervenciju, nikakvo dorađivanje rukopisa iz ratnog perioda već je izvorni rukopis pustio u štampu. Na taj način je u stvari sačuvao sve one elemente izvornosti, njegovog poetskog kazivanja iz perioda ratne tragedije Bosne i Hercegovine ’92 – ’95”, kazao je profesor istorije Esad Rahić.

Ova autobiografska knjiga opisuje događaje, razmišljanja jednog, tada mladog čoveka, koji je nakon svih nedaća koje je preživeo tokom rata, ponosan na sebe. Kako i sam kaže, “Poražen je samo onaj kome je mržnja dominantna emocija, a ja sam ponosan što sam nastavio sa životom. Što sam se usavršavao, oformio porodicu i postigao brojne uspehe”. Kako je rekao, ova knjiga može biti sinopsis za neko sledeće prozno delo.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.