Promocija dokumentarnog filma “Muftijin amanet”

Nismo poklekli, već smo nastavili da budemo glasni, dostojanstveni i da se nikog osim jednog jedinog Uzvišenog Allaha dž.š. ne bojimo.
IMG_3735
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U organizaciji Mufty fondacije i Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj u Bošnjačkom kulturnom centru “BIH-SAN” u gradu Fredericia održana je promocija dokumentrnog filma „Muftijin amanet“, autora Armina Čolakovića. Sala IKC-a bila je premala da primi sve zainteresirane koji su došli i na ovaj način poslati poruku da Muftijina ideja živi i sakuplja plodove i nakon njegovog preseljenja na Bolji svijet.

Na samom početku u ime domaćina prisutne je poselamio i poželio im dobrodošlicu Dinko ef. Tokić, sekretar Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj.
“Muftija nastavlja da okuplja ljude i poslije njegove smrti. Jedan od projekata IZ Bošnjaka u Danskoj je da očuvamo sjećanje na naše velikane kakav je bio rahmetli muftija Muamer ef. Zukorlić. Hvala vama koji ste odvojili svoje vrijeme i pokazali da znate cijeniti prave vrijednosti, a prave vrijednosti su hodati dostojanstveno i gordo i nikome se ne pokoravati osim Gospodaru svjetova. Draga braćo samo jedan primjer, kada smo bili u procesu kupovine ovog vakufa, ja braći kažem našao sam neki objekat 110 kvadrata, oni me bijedo gledaju i kažu efendija mi smo iz Sandžaka, mi ne kupujemo 110 kvadrata, nego 520-5230 kvadrata. To je stav kako je Muftija odgajao Bošnjake i to je način na koji musliman mora da hodi ovim dunjalukom.
Film je izazvao pregršt emocija kod prisutnih, obzirom da su skoro svi od njih imali prilike susretati se sa rahmetli Muftijom, učiti od njega i biti mu podrška u trodecenijskom putu afirmacije Bošnjaka.”

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj Rašid ef. Malagić u svom obraćanju poručio da ponosan sve koji su došli da podrže ovaj projekat.
“Siguran sam da mnogi od nas svakoga dana slušaju, gledaju i uče od našeg rahmetli Muftije. Iz života rahmetli Muftije naučili smo mnogo toga, ali ono što je možda najvažnije za nas koji živimo daleko od svoje domovine, Allah je odredio da ovdje u Danskoj živimo kao jedno tijelo. Ono što smo naučili jeste da je nam je Muftija pokazao kako insan živi vječno. Insan na dunjaluku iza sebe može da ostavi nešto što se zove trajno dobro. Braćo i sestre mi svi imalo priliku da se kroz naše džemate ostvarimo kao vođe u izgradnji naše Islamske zajednice. Ona je sada na finim temeljima i na visokom nivou. Ponosno gradimo pošteno i onako kako to vjernik treba raditi. Nijet nam je svima da Allah bude zadovoljan sa nama, da našoj djeci u amanet ostavimo i da bar iza nas ostane kao što reče Muftija 30 jetima koji će nastaviti put gradnje ove naše Islamske zajednice.”

U ime pokrovitelja i organizatora događaja Mufty fondacije, prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora Usame Zukorlić. Tom prilikom poručio da je amanet koji nam je ostavljen da svaka naredna generacija bude bolja od prethodne, jer je to jedini način da idemo naprijed i ostvarimo svoje snove.
“Mi smo nakon Muftijine smrti nastavili sa onim što nas je on naučio, nastavili smo sa ekspanzijom, krupnim koracima naprijed. Mnogo puta smo došli na iskušenje da li ćemo uspijeti, da li ćemo moći da nastavimo i dođu trenuci slabosti, neizvijesnosti, ali braćo meni lično pomisao, a šta je Muftija rahmetli postigao, ako mi ugasimo ono što je on napravio? Bogu hvala želim da vam kažem da je Muftijin pokret na stabilnim nogama i sve institucije koje je on ostavio su nastavile snažno da koračaju naprijed. Muftija rahmteli nije bio samo vjerski lider, već i politički i akademski i nacionalni lider. Braćo i sestre Sandžak je ostao čvrst, pogotovo na najosetljivijem polju, a to je politika. Možda može uvijek bolje, možda može uvijek kvalitetnije, ali hoću da znate nismo savili kičmu. Nismo poklekli, već smo nastavili da budemo glasni, dostojanstveni i da se nikog osim jednog jedinog Uzvišenog Allaha dž.š. ne bojimo. Mi kao Bošnjaci Sandžaka igramo veoma važnu ulogu. Dokle god naš glas bude visok, jak u Beogradu i Sandžaku sigurno će biti lakše našoj braći i sestrama i u BiH i u CG i u dijaspori i na svakom mjestu.”

Skup su učenjem ilahija obogatili Emir ef. Mujčin i Ahmed ef. Bećirović.

Nakon Fredericije, promocija promocija dokumentrnog filma „Muftijin amanet“ održana je i u Randersu. Sala BKC “Sabur” svjedočila da je Muftija u našim srcima, te da njegove ideje žive.

Na početku, prisutne je poselamila Naza Grabić, sekretar džemata. Kazala da je rahmetli Muftija bio jedinstvena ličnost u historiji bošnjačkog naroda.
“O Muftiji se ne bi trebalo pričati, ako se nema puno vremena, a na nama je da iskoristimo to što imamo. Muftija akademik Muamer Zukorlić, ostaje upamćen kao jedinstvena i neponovljiva ličnost u historiji bošnjačkog naroda”, rekla je Grabić.

U ime Mufty fondacije, prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora Usame Zukorlić. Zahvalio se prisutnima, naglašavajući da je rahmetli Muftija u jednom trenutku prerastao vođu Sandžaka, a onda, kada je najavio punu afirmaciju, postao i lider bošnjačkog naroda.
“To ne govorim kao njegov sin ili nasljednik na političkoj sceni, već to doživljavam gdje god odem. Bilo to dok šetam Sarajevom ili nekom drugim gradom u BiH, bošnjačkim džematim širom dijaspore svi rahmetli Muftiju doživljaju kao velikog čovjeka, velikana koji je živio na našem prostoru”, dodao je on.

Uputio je zahvalnost matici BiH, koja ga je, kako ističe Zukorlić, prepoznala, kad god se to desilo.
“Vi ste imali priliku da vidite samo delić Muftijinog puta. Ja, kao njegov sin, dok sam učestvovao u dokumentarcu, imao sam težak zadatak, koju priču ispričati. Znam 20 priča iz vojske, ispričao sam tri, umjesto 20 priča iz Medrese kazao sam dvije, naglasio je predsjednik Upravnog odbora.

Pomenuo je i borbe iz 90-ih. Rekavši da dok su svi odlazili, Muftija je 93 došao u Sandžak.
“Ja sam ponosan, jer sam u Sandžaku bio sa svojim babom. I dok je bio rat u Bosni, mi nismo znali da li će se rat prenijeti u Sandžak i dok je bio rat na Kosovu i NATO bombardovanje. To je ambijent u kojem je rahmetli Muftija proveo svoj život, a mi imali priliku da naučimo mnogo toga. Sada nam je misija da od tog velikog iskustva prenesemo ljudima. Muftija je bio član Sabora Rijaseta Islamske zajednice u BiH, bio je muftija Islamske zajednice čiji je centar bio u Sarajevu. Zbog tog njegovog opredeljenja preživio je mnogo iskušenja, riječi su Zukorlića.

Dodao da je Sandžak bilo mjesto koje je izbrisano, zaboravljeno. Novi Pazar je, prije 90-ih bio u izumiranju, a onda postao prestonica kulture, bošnjaštva, islama i sada mjesto koje je privlačno mnogima, širom zapadnog Balkana.
“Za naš identitet nam je važno da imamo jaku i stabilnu državu. Ostvarili smo je u teškim uslovima, ali ona nam je važna i značajna i imamo privilegije koje neki drugi nemaju. Također, potrebni su nam ljudi koji će jasno i glasno govoriti istinu, a to je ono što je rahmetli Muftija baštinio”, poručio je Zukorlić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.