Potpuni fosil „zmaja“ star 240 miliona godina

Dug i savitljiv vrat davao je životinji veće mogućnosti u lovu, omogućavajući joj da traži hranu u pukotinama ispod vode.
U Kini otkriven potpuni fosil „zmaja“ star 240 miliona godina_65dab3ac7bdb6.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Međunarodni tim naučnika otkrio je u južnoj Kini prvi kompletan fosil pet metara dugog vodenog reptila iz perioda trijasa koji pripada vrsti “dinocephalosaurus orientalis”.

Fosil je star 240 miliona godina i nazvan je „zmaj“ jer ima izuzetno dug vrat, objavio je Bi-Bi-Si. Njegova vrsta prvobitno je identifikovana još 2003. godine.

Nik Frejzer iz Nacionalnog muzeja Škotske, koji je bio dio međunarodnog tima koji je proučavao fosil, rekao je za Bi-Bi-Si da je to prvi put da su naučnici mogli da vide fosil te vrste u cjelosti.

Frejzer je istakao da je to bila veoma čudna životinja koja je imala udove u vidu peraja, a da joj je vrat bio duži od ostatka tijela i repa zajedno.

Dug i savitljiv vrat davao je životinji veće mogućnosti u lovu, omogućavajući joj da traži hranu u pukotinama ispod vode.

Šta znamo o ovom drevnom “zmaju”?

Prema istraživanju objavljenom 2004., ovaj dugovrati morski gmaz s očnjacima je vjerovatno lovio ribe i lignje u plitkom moru u današnjoj jugoistočnoj Kini prije više od 230 miliona godina. Kako bi mogao disati, dinocephalosaurus je vjerojatno držao vrat paralelno s površinom vode.

Na temelju rasporeda zuba i očnjaka, izgleda da je stvorenje moglo napadati plijen s čeljustima otvorenim u stranu, poput krokodila. Paleontolog Chun Li s Kineske akademije nauka je nakon otkrića prvog takvog fosila, životinji dao ime dinocephalosaurus orientalis, što zapravo znači – gmaz s Orijenta užasne glave.

Fosil je otkriven u drevnim naslagama krečnjaka u južnoj Kini. Naučni rad u kojem je opisan novopronađeni fosil objavljen je u akademskom časopisu Earth and Environmental Science.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.