Da li Bog postoji i da li je život stvarno test?

Stvar sa šejtanima je ta što iste previše ne zanima šta rade gore navedeni, oni su sa njima “prebrinuli”.
Ilustracija: Mustafa Ghuneim
Ilustracija: Mustafa Ghuneim
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ako Bog ne postoji, zašto se šejtani onda toliko trude? – bio bi najkraći odgovor na to pitanje. S obzirom da se slična pitanja i pored mnogih objašnjenja opet postavaljaju, probaćemo da damo odgovor na malo drugačiji način.

Često možete videti kako grešnici žive – lakim, a oni nemarni – ’ugodnim’ životom. Ni jedni ni drugi nemaju nikakvih prepreka da rade ružne ili beskorisne stvari, jer ih oni koji inače ometaju – podržavaju u tome. Takođe, bez ikakvih prepreka po ceo dan mogu raditi sve moguće radnje bez griže savesti što ne klanjaju, poste itd.

Sigurno ste primetili kako hindu monasi svoje obrede bez problema odrađuju sedeći satima, bez treptaja, u potpunom miru; ali zato kada mi stanemo na namaz na samo nekoliko minuta, tu nastaje opšti nemir i borba. Stvar sa šejtanima je ta što iste previše ne zanima šta rade gore navedeni, oni su sa njima “prebrinuli”. Oni svoje iskustvo žele posvetiti na one koji podižu svoj iman i ibadet, kako bi ih jelte sprečili u tome. Onim prvim se eventualno vrate da se naslade i nasmeju, ali bobra i stvarni zadatak im je sa ovim drugim.

Da li povezujete da što više povećavate ibadet, Vama postaje ’teže’? To je samo jedan od dokaza da ste na pravom putu, a sigurno ste na pravom putu ako to smeta šejtanu. Jeste li primetili koliko su zikrovi kratki i pitki, ali zašto je onda toliko teško da se izuče? Primera je mnogo, ali su poređenja ista: prokleti šejtan ne uznemirava one koji su već na krivom putu!

Što se ispita tiče, setite se svih onih koji su u školi ili fakultetu pobegli ili nisu prisustvovali? U tom trenutku se činilo da se bolje zabavljaju, da su izbegli obavezu, a definitivno im je bilo lakše od ostalih koji su te ispite radili. Ali šta je bilo sa njima na polaganju?

Da, bilo je polaganja, ali će ono pravo i sveobuhvatno tek doći. Jednostavno nam je mnogo toga dato na korišćenje da ne bismo odgovarali za to. Od razuma, pa do svih čula koja imamo. Na to nas upozorava Allah dž.š. u Kur’anu časnom.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.