U Beču otvorena izložba bh. umjetnika Amera Hadžića

Sarkazam i određena doza cinizma koji se javljaju u slikama po mom mišljenju jasno govore o potrebama današnjeg čovjeka i društvenim normama u vremenu brze informacije i kratkog raspona pažnje.
U Beču otvorena izložba bh. umjetnika Amera Hadžića_65d53a57c4b08.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U galeriji Atelier für Angewandte und Bildende Kunst sinoć je otvorena samostalna izložba vizualnog umjetnika Amera Hadžića. U postavci pod nazivom Return to innocence prvi put je na bečkoj sceni predstavljeno 28 radova nastalih u protekle dvije godine umjetnikovog djelovanja.

Hadžić u svom djelu vješto kombinuje klasično slikarstvo sa savremenim oblicima ulične umjetnosti i pop arta. Na njegovim slikama, izvedenim u tehnikama akrila i ulja na platnu, dominantan je obris bosanske kuće i starih pozida na kojim se dešavaju razne intervencije u obliku grafitija sa nadrealističnim prikazima poznatih karaktera iz crtanih filmova i popularne kulture. Umjetnik na sarkastičan način govori o spoju tradicije i savremenog, te o vremenu u kojem je nostalgični bijeg od realnosti dobrodošla preokupacija.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku predstaviti svoj rad pod ovakvim okolnostima u Beču, jednom od najvećih i najznačajnijih centara umjetnosti i kulture na svijetu. Ovo je definitivno prekretnica u mom radu, koji se do sada zasnivao na ozbiljnijim, egzistencijalističkim prikazima jednog meni bitnog i bliskog arhitektonskog konstrukta, bosanske kuće. Novi rad nastaje skladno sa vremenom u kojem živimo, unutar kojeg i visoka umjetnost sama sebe ne uzima potpuno za ozbiljno te sarkazam postoji kao mehanizam društvene amortizacije. Sarkazam i određena doza cinizma koji se javljaju u slikama po mom mišljenju jasno govore o potrebama današnjeg čovjeka i društvenim normama u vremenu brze informacije i kratkog raspona pažnje, naglašava Hadžić.

Amer Hadžić je već etablirani bosanskohercegovački umjetnik koji je svoj rad predstavio na brojnim izložbama u BiH i inostranstvu te je i dobitnik nekoliko značajnih nagrada. Umjetnik naglašava kako ovo treba da bude početak predstavljanja njegovog rada na zapadu te da shodno tome ove godine očekuje još jednu značajnu izložbu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.