Počasni predsjedavajući Met Gale

Dio političkih stručnjaka smatra da bi zabrana TikToka mogla štetiti demokratima koji koriste platformu za obraćanje mlađim biračima. Većina zastupnika želi zabranu TikToka.
Izvršni direktor TikToka, CHEW SHOU ZI imenovan počasnim predsjedavajućim Met Gale_65d3e601bf093.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Izvršni direktor TikTok, Chew Shou Zi je u januaru bio u centru pažnje kad su ga senatori Sjedinjenih Američkih Država nemilosrdno ispitivali o sigurnosti djece na platformama društvenih medija. Odgovarao je na teška pitanja američkih kongresmena koji pozivaju na zabranu te društvene mreže jer smatraju da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država. Singapurac se ponovo našao u centru pažnje, ali ovoga puta zbog najsjajnijeg modnog događaja, Met Gala, koji treba da se desi 6. maja. Chew je, uz Loeweovog kreativnog direktora Jonathana Andersona, imenovan jednim od počasnih predsjedavajućih ovog velikog modnog događaja. Ovo imenovanje je izazvalo određene kontroverze s obzirom na političke i sigurnosne aspekte povezane s TikTok-om.

Uz predstavljanje teme za predstojeću Met Gala, The Garden of Time, uz prateću izložbu Uspavane ljepotice: Ponovno buđenje mode, predstavljena je i lista kopredsjedavajućih, počasnih ličnosti koje predsjedavaju manifestacijom, doprinose definiranju teme i svih ostalih raznih detalja večeri. Imenovanje kopredsjedavajućih je često formalnost: njihova funkcija je da predstavljaju vrijednosti događaja, daju vidljivost i da služe kao ambasadori. Ove godine kopredsjedavajući će biti Bad Bunny, Jennifer Lopez, Chris Hemsworth i Zendaya. Međutim, problemi su nastali imenovanjem počasnih predsjednika, Jonathana Andersona i Shoua Zi Chewa. Ovo je prvi put da se mogul društvenih medija našao u takvoj poziciji – i to je izazvalo uzbunu, od modnih insajdera koji to vide kao tužnu komercijalizaciju, do političara iz Washingtona koji, smatrajući Met Gala donekle vrhuncem američke mode, ne gledajte na Chewov izbor (koji je iz Singapura) kao vrlo patriotski, već naprotiv. Nekoliko američkih senatora oštro je kritiziralo ovaj izbor, s obzirom na to da je TikTok, zabranjen na uređajima koji pripadaju osoblju savezne vlade i da ga američka vlada gleda s velikim podozrenjem, videći ga kao neku vrstu digitalnog trojanskog konja kineske vlade. Nepotrebno je reći da je TikTok jedan od glavnih sponzora događaja.

Dok se u Evropi na potencijalne probleme oko širenja TikToka ne obraća posebno pažnja, debata o aplikaciji u Americi je prilično žustra. Konkretno, u proteklih nekoliko godina, vlada je gotovo jednoglasno usvojila niz ograničenja širenja aplikacije u administrativnim i vladinim kontekstima, ali tokom nedavnih predsjedničkih kampanja, sadašnji predsjednik Joe Biden pridružio se aplikaciji.

Prošle godine u martu, Chew je pozvan pred američki Kongres da odgovori na pitanja političara o privatnosti aplikacije i prikupljanju podataka, a prije dvije sedmice se vratio pred Kongres zajedno s utjecajnim ličnostima društvenih mrežama, poput Marka Zuckerberga i Linde Yaccarino iz X, kako bi raspravljali o društvenim implikacijama i rizicima širenja društvenih medija među mladima u SAD-u.

Inače, ton svih ovih saslušanja bio je daleko od prijateljskog, te ukazuje i na nepovjerenje s kojim američka izvršna vlast gleda na društvene mreže. Dio političkih stručnjaka smatra da bi zabrana TikToka mogla štetiti demokratima koji koriste platformu za obraćanje mlađim biračima. Većina zastupnika želi zabranu TikToka.

Međutim, Wintour je poznata po odabiru ljudi za koje smatra da su kulturno najrelevantniji u to vrijeme. U SAD-u ima oko 150 miliona korisnika TikToka i on je nesumnjivo postao veliki dio kulture i poslovanja. Ako gledate na to sa kulturološke tačke gledišta jednostavno moramo prihvatiti da je TikTok nezamjenjiv alat i da njegov predsjednik igra ključnu ulogu u industriji i u oblikovanju njene kulture. Društveni mediji su danas vezivno tkivo modne industrije i njenog komunikacijskog aparata, pa je odluka Anne Wintour gledana kroz interes da se dodvori tako moćnom čovjeku i osigura njegovu značajnu finansijsku podršku.

Još nije otkriveno šta će Chew nositi na tepihu, iako je Loewe dobra pretpostavka.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.