Španjolska uvela subvencionirana putovanja za starije

“Ovaj turistički program pridonosi aktivnom starenju i promicanju aktivnog stila života.”
Španjolska uvela subvencionirana putovanja za starije_65d00419793c2.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nakon odluka o regulaciji privremenog rada, uvođenja zatvorskih kazni za molitelje ispred klinika koje obavljaju pobačaje, uvođenja temeljnog dohotka i pokušaja da se svi platformski radnici klasificiraju kao redovno zaposleni, Španjolska je donijela još jednu inspirativnu odluku: subvencionirane odmore za umirovljenike.

Španjolska vlada pokrenula je ovaj program putem državne agencije odgovorne za upravljanje socijalnim uslugama, Instituta za starije osobe i socijalne usluge (IMSERSO) još 2021., ali u posljednje vrijeme on postaje sve popularniji, otkako je jenjala pandemija i bilježi se porast turističkih putovanja. Milijuni starijih osoba – kako Španjolaca, tako i stranaca koji žive u Španjolskoj – dobili su pravo na subvencionirana putovanja, u iznosu od 115 € za kratke odmore i 455 € za duže odmore.

Jedan od glavnih ciljeva Instituta je omogućiti pristupačan odmor za starije osobe u Španjolskoj, s idejom da će se umirovljenicima na taj način poboljšati zdravlje i kvaliteta života, što je u konačnici bolje i za proračun socijalne skrbi. Ova shema osmišljena je i s ciljem da koristi gospodarstvu i turističkoj industriji: većina subvencioniranih putovanja treba se ostvariti izvan sezone, između listopada i lipnja, što znači da će više ljudi biti zaposleno u sektoru na dulje vremensko razdoblje. Glasnogovornica Instituta izjavila je: “Ovaj turistički program pridonosi aktivnom starenju i promicanju aktivnog stila života, istovremeno favorizirajući međugeneracijsku solidarnost, stvarajući zapošljavanje i gospodarsku aktivnost te favorizirajući međuteritorijalnu solidarnost kroz putovanja između različitih regija.“

Svi legalni stanovnici Španjolske mogu iskoristiti pravo na subvencionirani odmor, a ne samo Španjolci. Za program se mogu prijaviti svi umirovljenici, odnosno primatelji državne mirovine ili mirovine za udovce, osobe starije od 60 godina koje primaju naknadu za nezaposlene ili subvencije i svi osobe starije od 60 godina koje su korisnici sustava socijalnog osiguranja.

Vlada daje prioritet starijim osobama, osobama slabijeg imovinskog stanja, osobama s invaliditetom i onima iz velikih obitelji. Prednost imaju kandidati koji se prvi put prijavljuju, kao i osobe koje su spremne putovati izvan sezone (listopad-lipanj). Oni čije su prijave prihvaćene mogu putovati sami ili sa supružnikom/com, izvanbračnim partnerom/icom, a mogu putovati i roditelji djece s invaliditetom, čak i ako ne ispunjavaju ostale uvjete.

Za kratka putovanja koja prosječno traju četiri dana i koštaju oko 115 eura, turisti će vjerojatno završiti na nekoj od uobičajenih lokacija za “mali odmor” u unutrašnjosti zemlje. Odmor od 455 eura obično traje 10 dana i omogućuje korisnicima posjet obalnim područjima ili španjolskim otocima – uključujući Kanare i Baleare. Cijene mogu biti još niže za osobe s posebno niskim primanjima. Sav prijevoz, smještaj i obroci obično su uključeni – kao i pristup polici grupnog osiguranja i socio-kulturnom programu.

Za sezonu 2023./2024. bilo je otvoreno ukupno 886.269 mjesta, što je 70.000 više nego prošle godine, a proračun je povećan na 300 milijuna eura. Većina putovanja događa se unutar Španjolske, a manji dio u Portugalu, ali španjolske vlasti nadaju se proširiti shemu na cijelu Europu. Španjolski državni tajnik za turizam Fernando Valdés istaknuo je da stariji građani čine oko 21 posto ukupnog stanovništva Europe i da bi milijuni europskih umirovljenika, ako bi druge zemlje pokrenule sličan pothvat, mogli imati koristi od sličnih programa.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.