Šejtanu je najdraže unijeti tugu u srce vjernika

Ne kvari svoju radost brigom, ne kvari svoj um pesimizmom, ne kvari svoj uspjeh obmanom, i nemoj kvariti optimizam drugih razočaravajući ih.
Ilustracija: Mariam Aldacher
Ilustracija: Mariam Aldacher
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: ”Tuga se ne pojavljuje u Kur’anu osim u formi zabrane, kao što su riječi Uzvišenog: ”I ne gubite hrabrost i ne žalostite se.” (Ali Imran, 139.), ili u odričnoj formi, kao što se navodi u ajetu: ”I neka se ničega ne boje i ni za čim neka ne tuguju Allahovi štićenici.” (Junus, 62.) Razlog tome je što je najdraža stvar šejtanu da rastuži vjernika, kako bi ga zaustavio na njegovom putu ka Allahu.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, utjecao se Allahu od tuge, učeći dovu: ”Allahumme inni e’uzu bike minel-hemmi vel-huzni” – Allahu moj, Tebi se utječem od brige i tuge.”

Zatim je Ibnul-Kajjim, rekao: ”Tuga slabi srce, slabi odlučnost i šteti volji, i šejtanu nema ničeg dražeg od tuge vjernika. Stoga, obveseljavaj, budi optimističan i imaj lijepo mišljenje o Allahu, budi siguran u ono što je kod Allaha i pouzdaj se u Njega, pa ćeš naći sreću i zadovoljstvo u svakoj situaciji.

Ne kvari svoju radost brigom, ne kvari svoj um pesimizmom, ne kvari svoj uspjeh obmanom, i nemoj kvariti optimizam drugih razočaravajući ih. Ne upropaštavaj svoje danas gledajući u svoje jučer.

Ako razmisliš o svojoj situaciji, otkrit ćeš da ti je Allah dao neke stvari, a da ih nisi tražio. Budi siguran da ti Allah neće uskratiti ništa što želiš, a da se u tom uskraćivanju ne krije dobro za tebe.

Možda ti spavaš, a desetine dova kucaju na nebeske kapije za tebe, od siromaha kome si pomogao, ili od tužne osobe koju si usrećio, ili od prolaznika kome si se nasmiješio, ili od nevoljnika kojeg si utješio. Stoga ne potcjenjuj ni jedno dobro djelo nikada.”

Šejh Abdur-Rahman es-Sa’di, govorio je: ”Život je kratak, zato ga nemoj skraćivati ​​brigama i tugom. Budi vlasnik srca koje diše zadovoljstvom i srećom.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.