Kako da se pomogne primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Nakon poziva, pišu se spiskovi, a glavna sestra ih prosljeđuje sanitarnom inspektoru. Nismo čuli da je iko kažnjen. Zasad se ništa ne preduzima.
Svi moraju biti u istom stroju da bi se pomoglo primarnoj zdravstvenoj zaštiti_65ccc76f8685e.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Sistematski pregled djece za upis u prvi razred je vrlo kompleksan. Prošle godine, od 100 % djece 50 % je imalo poremećaj vida. Na ovu temu za Sanžak TV govorila je dr Vesna Tomović-Despotović, načelnica Dječijeg dispanzera u Novom Pazaru.
“Da li se to plaća ceh vremena provedenog uz telefon, pored televizije. Broj slabovide djece drastično se povećava. Djeca također imaju loše držanje tijela, vrlo malo vremena provode napolju, više su za uređajima. Sve će to dati svoj danak”, ističe dr Vesna.

I pored toliko problema s kojima se ljekari pedijatri trebaju baviti, najviše pažnje odvlači vakcinacija, čiji je procent i dalje loš
“Mi vakcinalne kartone u zadnje dvije godine svake nedjelje češljamo i pozivamo roditelje koji nisu vakcinisali djecu da ih dovode. Prošle nedjelje moja medicinska sestra pozvala je 50 roditelja djece koja nisu uredno vakcinisana. Od tih 50 došlo je 15. Eto, to je maksimum.

Nakon poziva, pišu se spiskovi, a glavna sestra ih prosljeđuje sanitarnom inspektoru. Nismo čuli da je iko kažnjen. Zasad se ništa ne preduzima. Roditelji kažu, bolje da dijete preleži prirodnim putem. Samo, šta ako dobije encefalitis, tešku upalu mozga, dijete će biti oštećeno. Šta ako dobije teške upale pluća koje mogu i da se ne prežive. Moraće nešto da se uradi kako bi se pomoglo primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i da se rade kontrole privatnih i državnih vrtića. Ne da se odrubljuje glava roditeljima, ali da svi moramo biti u istom stroju. Bolesti kojih se plašimo su, trebale biti iskorijenjene, da stoje u Muzeju medicine kao Variola vera. I bilo se na putu, ali se desio antivakcinalni lobi koji je ojačao i sve blokirao.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.