Velika međunarodna konferencija u Sarajevu

Cilj ove konferencije je uspostaviti efikasniji dijalog i međusobno razumijevanje među članovima parlamenata i vjerskim vođama radi kolektivnog rješavanja pitanja od zajedničkog interesa.
Velika međunarodna konferencija u Sarajevu: Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot_65ca243e042c5.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U Sarajevu se danas, u organizaciji Muslimanske svjetske lige „Rabita“ i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održava Međunarodna konferencija „Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot“.
Konferencija se održava u Velikoj sali zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Na konferenciji učestvuje predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr Mevlud ef. Dudić.

Cilj ove konferencije je uspostaviti efikasniji dijalog i međusobno razumijevanje među članovima parlamenata i vjerskim vođama radi kolektivnog rješavanja pitanja od zajedničkog interesa; jačati širu saradnju i solidarnost između parlamenata, vjerskih zajednica, akademske zajednice, civilnog društva, predstavnika međunarodnih organizacija i ambasada, preduzeća, organizacija mladih, državnih službenika, medija i svih ostalih aktera; poslati univerzalne poruke mira, tolerancije i suživota, s obzirom na izazove, nepravde i sukobe koji se događaju širom svijeta; odbaciti sve oblike nasilja, govora mržnje, kršenja ljudskih prava i vrijeđanja vjerskih prava i sloboda svih ljudi bez obzira na njihovu vjeru i uvjerenje; promovirati umjerenost, međuvjerski i međukulturalni dijalog te vjersku, etničku i kulturnu raznolikost kao most za dijalog, razumijevanje i saradnju za dobrobit cijelog čovječanstva, i dr.

Na otvaranju će se obratiti Željko Komšić – predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić – član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Husein ef. Kavazović – reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vladislav Topalović – Mitropolija dabrobosanska, Tomo Vukšić – vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini, Jakob Finci – predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, Benjamina Karić – gradonačelnica Grada Sarajeva, Nj.E. Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa – generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i predsjednik Organizacije muslimanskih učenjaka.

Ekipa Sandžak TV medijski prati ovaj događaj.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.