Mladi u svijetu i problem s mentalnim zdravljem

Tim je rekao da bi trebalo provesti više istraživanja usmjerenih na uže raspone tih dobnih skupina.
Istraživanje: Više od 10% mladih u svijetu ima problema s mentalnim zdravljem_65c2f89276952.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Djeca, tinejdžeri i mlađe odrasle osobe imaju sve veću vjerovatnost da će imati problema s mentalnim zdravljem, prema novoj analizi koju je objavila Američko udruženje doktora (AMA).

Citirajući podatke iz studije Globalnog tereta bolesti iz 2019., tim brazilskih i kanadskih univerzitetskih naučnika upozorio je na razdoblje od djetinjstva do rane odrasle dobi u kojem postoji “povećana osjetljivost na pojavu mentalnih poremećaja”.

“Postoji visoka prevalencija mentalnih poremećaja koji pogađaju djecu i mlade, što ukazuje na to svaka deseta osoba (ili njih 293 miliona) u dobi od 5 do 24 godine širom svijeta živi s dijagnosticiranim mentalnim poremećajem”, objavila je AMA prije objave rada u časopisu JAMA Psychiatry krajem januara.

Nadalje su otkrili da se “otprilike petina svih oblika nemoći povezanih s bolešću” može svesti na “mentalne poremećaje” u dobnoj skupini od 5 do 24 godine, za što su rekli da “obuhvaća jednu četvrtinu tereta mentalnih poremećaja u cijelom životnom vijeku.”

Tim je rekao da bi trebalo provesti više istraživanja usmjerenih na uže raspone tih dobnih skupina.

“Duševni poremećaji povezani su s visokim stopama napuštanja škole, niskom ekonomskom produktivnošću, zatvorima, samoubistvom i beskućništvom, među ostalim nepovoljnim ishodima koji utiču na pojedince, porodicu i društvo u cjelini”, rekli su.

Druga nedavna istraživanja ukazala su na to da je širenje društvenih medija pokretač pogoršanja mentalnog zdravlja među mladima, a osnivač Mete Mark Zuckerberg u januaru se izvinio roditeljima čije je zdravlje djece narušeno korištenjem aplikacija njegove firme, uključujući Facebook i Instagram.

Istraživanje koje je prošle godine objavio Gallup pokazalo je da jake veze roditelja i djece mogu pomoći u suzbijanju negativnih učinaka društvenih medija.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.