Mladi u svijetu i problem s mentalnim zdravljem

Tim je rekao da bi trebalo provesti više istraživanja usmjerenih na uže raspone tih dobnih skupina.
Istraživanje: Više od 10% mladih u svijetu ima problema s mentalnim zdravljem_65c2f89276952.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Djeca, tinejdžeri i mlađe odrasle osobe imaju sve veću vjerovatnost da će imati problema s mentalnim zdravljem, prema novoj analizi koju je objavila Američko udruženje doktora (AMA).

Citirajući podatke iz studije Globalnog tereta bolesti iz 2019., tim brazilskih i kanadskih univerzitetskih naučnika upozorio je na razdoblje od djetinjstva do rane odrasle dobi u kojem postoji “povećana osjetljivost na pojavu mentalnih poremećaja”.

“Postoji visoka prevalencija mentalnih poremećaja koji pogađaju djecu i mlade, što ukazuje na to svaka deseta osoba (ili njih 293 miliona) u dobi od 5 do 24 godine širom svijeta živi s dijagnosticiranim mentalnim poremećajem”, objavila je AMA prije objave rada u časopisu JAMA Psychiatry krajem januara.

Nadalje su otkrili da se “otprilike petina svih oblika nemoći povezanih s bolešću” može svesti na “mentalne poremećaje” u dobnoj skupini od 5 do 24 godine, za što su rekli da “obuhvaća jednu četvrtinu tereta mentalnih poremećaja u cijelom životnom vijeku.”

Tim je rekao da bi trebalo provesti više istraživanja usmjerenih na uže raspone tih dobnih skupina.

“Duševni poremećaji povezani su s visokim stopama napuštanja škole, niskom ekonomskom produktivnošću, zatvorima, samoubistvom i beskućništvom, među ostalim nepovoljnim ishodima koji utiču na pojedince, porodicu i društvo u cjelini”, rekli su.

Druga nedavna istraživanja ukazala su na to da je širenje društvenih medija pokretač pogoršanja mentalnog zdravlja među mladima, a osnivač Mete Mark Zuckerberg u januaru se izvinio roditeljima čije je zdravlje djece narušeno korištenjem aplikacija njegove firme, uključujući Facebook i Instagram.

Istraživanje koje je prošle godine objavio Gallup pokazalo je da jake veze roditelja i djece mogu pomoći u suzbijanju negativnih učinaka društvenih medija.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije.

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.