Evropsko prvenstvo u Sloveniji

Zanimljivo je da Regionalni inovacioni centar ima širok spektar aktivnosti što podrazumijeva i rad s djecom.
Ekipa srednjoškolaca iz Raške pri RISC-u plasirala se na evropsko prvenstvo u Sloveniji_65ca2432b29eb.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Aktivnosti Regionalnog inovacionog start up centra nisu samo u Novom Pazaru već i u svim okolnim opštinama i gradovima. Tako se na državnom takmičenju u robotici, među tri ekipe Centra, tim iz Raške plasirao na evropsko prvenstvo koje će biti održano u Sloveniji.

–Ove godine imali smo tri ekipe s kojima smo sarađivali. Pomogli smo im da se prijave, organizuju ativnosti i sve ostalo što je trebalo. Ekipe su bile iz Novog Pazara, Raške i Gračanice. Ekipa iz Raške je učestvovala i to je prvi put da se desi da neko ko prvi put učestvuje prođe dalje na takmičenju. Ovi iz Raške bili su srednja škola, prva godina, ali mogu učestvovati i učenici osnovnih škola. Zanimljivo je da Regionalni inovacioni centar ima širok spektar aktivnosti što podrazumijeva i rad s djecom. To zovemo Pionir akademija, Junior i Profesional akademija.

Pionir akademija je robotika i različiti program koje imamo za osnove programiranja, video-igara, izrade video-igara, osnove izrade web sajtova. Sve što je potrebno za djecu u osnovnim školama. Aktivnosti Junior akademije neamijenje su prvenstveno srednoškolcima gdje također rade programiranje ali i preduzetničke poslove da nauče šta je preduzetništvo, šta je Start-up, kako se pokreće preduzeće, dok je Profesional akademija za one koji se nadaju kad završe naš program da će naći zaposlenje, kaže prof.dr Šemsudin Plojović koordinator RISC-a.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.